mt.gox
Bitcoin

Mt. Gox Bitcoin komen in oktober op de markt, koersdalingen op komst?

Mt. Gox was in de beginjaren van Bitcoin het meest prominente handelsplatform ter wereld. De beurs werd in 2010 opgericht door Jed McCaleb en werd later overgenomen door Mark Karpelès, een Fransman. Onder het bewind van Karpelès ging het mis en gingen er 850.000 Bitcoin van klanten en Mt. Gox zelf verloren.

Problemen in 2013

Mt. Gox begon oorspronkelijk als een platform voor de handel in Magic: The Gathering-kaarten, maar stapte al snel over op de handel in Bitcoin en andere cryptocurrency’s. Het platform groeide razendsnel en groeide in korte tijd uit tot de grootste crypto exchange ter wereld.

Op de piek was Mt. Gox verantwoordelijk voor ongeveer 70 procent van het totale handelsvolume in Bitcoin. In 2013 begonnen echter de problemen voor het handelsplatform van Karpelès.

Het platform werd getroffen door verschillende hacks en diefstallen, waarbij er naar schatting ongeveer 850.000 Bitcoin van klanten en het platform zelf verloren gingen. Op dat moment droegen die Bitcoin een waarde van ongeveer 450 miljoen dollar.

Vandaag de dag zou je daar echter meer dan 20 miljard dollar voor moeten betalen. In 2014 ging Mt. Gox uiteindelijk kopje onder en moest het zijn faillissement aanvragen. Dat leidde uiteraard tot een golf van verontwaardiging en paniek onder de klanten, die bang waren dat ze hun Bitcoin voorgoed kwijt waren.

Flinke hoeveelheid Bitcoin teruggevonden

Uiteindelijk begon er in 2018 een zogenaamde civiele rehabilitatieprocedure voor het beursplatform, om de terugbetaling van de schuldeisers (de gebruikers van het platform) te vergemakkelijken. Tijdens dit proces werd ontdekt dat Mt. Gox nog steeds een grote hoeveelheid Bitcoin in bezit had, die nu meer waard waren dan de schulden van het bedrijf.

In totaal zijn er 141.868 Bitcoin teruggevonden, die nu dus weer terug kunnen naar de gebruikers. Het grappige is dat die Bitcoin op dit moment een grotere waarde dragen dan de 450 miljoen dollar die in 2014 verloren ging bij het faillissement van Mt. Gox.

Inmiddels is duidelijk dat de terugbetalingen van de Bitcoin in oktober beginnen. Wat in potentie dus betekent dat er voor ongeveer 4 miljard dollar aan Bitcoin op de markt komen. Als de gebruikers van Mt. Gox massaal besluiten om die te verkopen, dan kan dat de Bitcoin koers behoorlijk drukken.

Bitcoin nieuws

PlanB vergelijkt saaie Bitcoin koers met 2020, ‘mensen worden ongeduldig’
Trump haalt opnieuw uit naar Biden in crypto toespraak
Rode week in aantocht voor de Bitcoin koers?
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken