Regulatie Nieuws

El Salvadors Bitcoin-aankopen hebben tot nu toe alleen geld gekost

Volgens een rapport van Bloomberg heeft de president van El Salvador, Nayib Bukele, het land geld gekost door Bitcoins te kopen.


Hoeveelheid Bitcoin is onbekend

Afgaand op Bukele’s Twitter aankondigingen, heeft de Salvadoraanse president 1.391 Bitcoin gekocht. Volgens Bloomberg kostten die aankopen ongeveer 71 miljoen dollar gerekend met een gemiddelde prijs van 51.056 dollar per Bitcoin.

Ervan uitgaande dat de overheid al deze Bitcoin nog steeds in bezit heeft, is het totaal aangekochte bedrag nu ruwweg 59 miljoen dollar waard tegen de prijzen van vandaag. Natuurlijk zijn deze verliezen slechts op papier nu Bukele nog geen Bitcoin heeft verkocht.

Ricardo Castaneda, econoom bij het Centraal-Amerikaans Instituut voor Fiscale Studies in El Salvador, zei het volgende:

“Er is geen officiële informatie over de hoeveelheid Bitcoin die de regering heeft gekocht. Ook niet over de prijs die ze daarvoor hebben betaald of hoeveel er in reserve is.”

Dit nieuws komt te midden van een lange reeks controverses rond de aanvaarding van Bitcoin als wettig betaalmiddel door de Salvadoraanse president.


Wil jij Bitcoin verhandelen op één van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


Ontbrekende transparantie

Castaneda is niet de enige die bezorgd is over het gebrek aan transparantie in het Bitcoin-beleid van El Salvador.

Vorig jaar vertelde Nolvia Serrano dat er “zoveel dingen niet bekend worden gemaakt” over El Salvadors benadering van de aankoop van Bitcoin. De hoofd Operations van BlockBank zegt het volgende:

“Bijvoorbeeld, wie heeft de private keys van deze Bitcoin? En wat zijn de criteria om te zeggen: ‘Oh, vandaag gaan we meer Bitcoin kopen. Of we gaan wachten tot volgende maand?’ Dat weten we niet.”

Er is maar één punt van transparantie dat Bukele tot nu toe heeft geboden. Hij koopt de Bitcoin van El Salvador met behulp van zijn telefoon. Maar dat is niet genoeg voor Serrano. Ze voegde het volgende er aan toe:

“Er is geen ruimte om verkeerde beslissingen te maken. We moeten transparant zijn omdat de cryptocurrency-gemeenschap om deze principes geeft. Als de overheid iets doet dat volledig los staat van de ideeën van Bitcoin, dan zul je niet de steun hebben van de Bitcoin-gemeenschap.”

Tot nu toe is dat echter niet het geval geweest.

Sinds Bukele aankondigde dat El Salvador Bitcoin als wettig betaalmiddel zou gaan gebruiken, heeft hij de zeer openlijke steun gekregen van enkele van de grootste voorstanders van Bitcoin. Het gaat bijvoorbeeld om Michael Saylor, Jack Mallers en Peter McCormack.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten