Nederlandse vlaggen
Regulatie

Nederlandse toezichthouder: Crypto nog niet geschikt als betaalmiddel

Volgens Paul-Willem van Gerwen, het hoofd van Kapitaalmarkten en Transparantietoezicht bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), heeft gesteld dat de markt voor cryptoderivaten zich moet beperken tot groothandel. Volgens hem zijn de redenen hiervoor niet onbekend, namelijk: gebrek aan transparantie, marktmanipulatie en ‘andere vormen van criminele activiteit’.

Handel met risico’s

Volgens Van Gerwen wordt een dergelijke handel in cryptoderivaten momenteel beschouwd als de handel met risico’s. Dit door het feit dat de markt minder volwassen is dan andere derivatenmarkten. Een specifiek probleem dat voortvloeit uit de volatiliteit van de cryptoproducten, leidt volgens Van Gerwen tot de vraag of “de partijen bij de derivatentransactie in staat zullen zijn om hun beloften na te komen.”

Hiernaast is de AFM van mening dat operaties met cryptoderivaten zich zullen moeten beperken tot de groothandel.

De functionaris erkende dat, in tegenstelling tot zijn Britse tegenhangers van de Financial Conduct Authority (FCA), de AFM dergelijke handel niet heeft verboden, maar zinspeelde erop dat het dit zeker zou doen door het volgende te zeggen:

“Laat u niet meeslepen door de opwinding van deze handel, laat u niet verleiden tot detailhandel. Crypto’s en hun afgeleide tools zijn op dit moment nog niet geschikt als betaalmiddel en/of investering.”

Impact blockchain op clearing

Volgens Van Gerwen was de impact van de blockchain-technologie op de clearing ook nog een belangrijk onderwerp. Op dit punt was hij echter veel positiever. Zo erkende hij de voordelen van het gebruik van blockchain bij clearingoperaties. Toch was hij nog enigszins voorzichtig bij het geven van commentaar op de mogelijke rol van de industrie. Hij zei hierover het volgende:

“In principe bemoeien handelaren voor hun eigen rekening zich niet met clearing. En toch zouden de technologische ontwikkelingen kunnen leiden tot een situatie waarin een peer-to-peer-model ontstaat, waarbij handelaren voor eigen rekening mogelijk zelf gaan clearen.”

Regulatie nieuws

SEC eist miljarden van Terraform Labs en Do Kwon na fraudezaak
Ripple gaat in beroep en wil $10 miljoen boete betalen aan de SEC
Crypto.com stelt lancering in Zuid-Korea uit na toezichtsproblemen
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’