Regulatie Nieuws

Nederlandse toezichthouders onzeker over aantal crypto-investeerders in Nederland

Ondanks strenge Know-Your-Customer (KYC)-eisen weet De Nederlandsche Bank (DNB) nog steeds niet hoeveel crypto-investeerders er precies in Nederland zijn.


Strenge eisen in Nederland

De Nederlandsche Bank NV heeft ongeveer 20 crypto-exchanges in het land geregistreerd. Het aantal cryptocurrency-investeerders in het land is daarentegen nog onduidelijk.

Volgens Nu.nl zijn toezichthouders als DNB en de Autoriteit Financiële Markten, of AFM, evenals de investeerdersgroep Vereniging Van Effectenbezitters of VEB onzeker over de demografie van crypto-eigendom in Nederland. Sinds eind 2020 zijn de Nederlandse autoriteiten begonnen met de handhaving van de vijfde antiwitwasrichtlijn van de Europese Unie. Dit had aanzienlijke gevolgen voor cryptobedrijven. Onder het AMLD-5-paradigma heeft de Nederlandsche Bank de strikte naleving van Know Your Customer- en AML-protocollen voor Nederlandse crypto-exchanges verplicht gesteld. Vanwege de invasieve aard van het beleid is er ernstige kritiek van deelnemers uit de cryptocurrency-industrie geuit.


Opnemen cryptovaluta in externe wallets

In januari legde Bitstamp KYC op aan Nederlandse handelaren die cryptovaluta zouden opnemen in externe wallets. Hierbij werd fotografisch bewijs van eigendom geëist voordat dergelijke betalingen konden worden uitgevoerd. Het in Nederland gevestigde Bitcoin-exchangeplatform Bitonic sleepte de DNB hierna voor de rechter vanwege deze verificatieregel. Afgezien van de strikte KYC-vereisten, blijft DNB een neutrale positie behouden met betrekking tot cryptohandel. Een woordvoerder van de centrale bank zei het volgende tegen Nu.nl:

“Wij adviseren niet voor of tegen investeringen, maar uiteraard hebben we wel een mening. Een crypto vertegenwoordigt volgens ons niets, het is namelijk nergens een aandeel in. Het is tevens ook geen lening die met rente terugbetaald wordt.”

De DNB-woordvoerder gaf ook duidelijkheid over de omvang van het toezicht van de centrale bank op alleen AML en het gebruik van crypto voor andere criminele activiteiten. Wat de AFM betreft, de financiële toezichthouder is van mening dat cryptohandel puur gebaseerd is op hype en speculatie. Daarom zegt de AFM dat het detailhandelaren zal blijven waarschuwen over het risico van beleggen in cryptocurrencies.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten