Blockchain

New York lanceert eerste Blockchain COVID-19 paspoort

New York zal volgende week zijn op blockchain gebaseerde COVID-19 paspoort lanceren.


Virusbestrijding met COVID-19 paspoort

De gouverneur van New York, genaamd Andrew Cuomo, kondigde afgelopen woensdag de lancering van de ‘Excelsior Pass’ aan. Dit is een door blockchain aangedreven COVID-19 paspoort dat vanaf vrijdag 2 april in de hele staat kan worden gebruikt. Gouverneur Cuomo zei het volgende in een officiële verklaring:

“New Yorkers hebben bewezen dat ze de volksgezondheidsrichtlijnen kunnen volgen om COVID te verslaan. De innovatieve Excelsior Pass is een ander hulpmiddel in onze toolbox. Zo kunnen we het virus bestrijden, persoonlijke informatie veilig houden en tegelijkertijd meer sectoren van de economie in staat stellen veilig te heropenen.”

Overheden over de hele wereld hebben het over het idee van ‘COVID-19 paspoorten‘, een bewijs dat een persoon is ingeënt of onlangs negatief is getest op COVID-19. Privacyrisico’s en zorgen over de bruikbaarheid van het meenemen van papierwerk worden echter vaak als nadelen genoemd.

Volgens Cuomo is de Excelsior Pass echter het antwoord op veel van die zorgen. Hij is gebouwd op IBM’s blockchain-gebaseerde digitale health pass-platform. Dit houdt in dat dat IBM – of welke partij dan ook – geen gezondheidsdatabase bijhoudt.


Veiligheid voorop

“Beveiligde technologieën, zoals blockchain en encryptie, zitten in de Excelsior Pass om gegevens te helpen beschermen, zodat ze verifieerbaar en vertrouwd zijn”, luidt een officiële verklaring van de gouverneur. “Er worden geen persoonlijke gezondheidsgegevens opgeslagen of bijgehouden in de apps.”

De gouverneur zei dat de pas ‘vergelijkbaar zal zijn met een boarding pass voor een mobiele luchtvaartmaatschappij’. De pas kan het recente negatieve COVID-19 testresultaat (PCR of antigeen) of het bewijs van vaccinatie bevestigen.

Steve LaFleche, General Manager van IBM Public and Federal Market, zei eerder deze maand in een blogpost dat de pas New Yorkers in staat zou stellen vrijwillig de status van hun gezondheid te delen. “Elke deelnemer zal bepalen welke informatie hij wil delen, met wie, wanneer en voor welk doel. Zo worden geen onderliggende persoonlijke gegevens gedeeld,” zei hij.


Goed voorbeeld doet goed volgen

New York wordt de eerste staat die COVID-19 paspoorten invoert. IBM’s LaFleche voorspelt dat de open standaarden van blockchain-technologie andere staten in staat zullen stellen om mee te doen. Hierdoor kan de economie in het hele land opnieuw worden geopend.

De blockchain COVID-19 pas wordt volledig gesubsidieerd door de staat New York en dus gratis verstrekt door vrijwillig deelnemende bedrijven.

De belangrijkste locaties die de blockchain COVID-19 pas zullen gebruiken, zijn de Madison Square Garden in New York City en het Times Union Center in de hoofdstad van de staat, Albany.

Sinds het begin van de pandemie heeft de staat New York 1,84 miljoen gevallen en 49.446 sterfgevallen bevestigd die verband houden met COVID-19, volgens de laatste cijfers verzameld door Google’s COVID-19 Tracker. Sinds deze week zijn meer dan 7,5 miljoen New Yorkers ingeënt.