Blockchain Nieuws

Nexo wil Bulgarije aanklagen na kantoorinvallen

De crypto geldschieter Nexo is van plan om de regering van Bulgarije aan te klagen nadat ze onlangs hun kantoren in Sofia binnenvielen.

Onderzoek naar Nexo

Gisteren werd duidelijk dat Nexo onderzocht wordt vanwege het mogelijk witwassen van geld. De wetshandhavers van Bulgarije hebben daarbij de kantoren van Nexo in de stad Sofia binnengevallen. Nexo heeft inmiddels ook al geklaagd over de acties van de wetshandhavingsinstanties.

Momenteel worden er dan ook voorbereidingen getroffen door de crypto geldschieter tegen de autoriteiten om een schadevergoeding te eisen voor de schade die veroorzaakt is door de abrupte politieonderbreking. Een rapport suggereerde dat onderzoekers urenlang geen huiszoekingsbevel hadden verstrekt, terwijl inspecteurs zich nooit hadden geïdentificeerd.

Volgens Nexo zijn de invallen van gister die zijn uitgevoerd in strijd met de wet. Ook zou het de incompetentie aantonen van degenen die deze volgens Nexo beschamende actie hadden uitgevoerd.

De acties worden door Nexo beschreven als “de lokale Bulgaarse willekeur” die naar verluidt het doel had om “een welvarend bedrijf te vernietigen en te plunderen”.

Kantoor in Sofia, maar geen diensten voor inwoners Bulgarije

Het bedrijf benadrukt dat zij geen diensten aanbiedt voor inwoners van Bulgarije, vanwege eventuele problemen die daarbij komen kijken met de lokale overheid. Ze hebben er wel een kantoor zitten. Ook herhaalde het bedrijf dat ze voldoen aan de vereisten voor de anti-witwas regelingen en sancties tegen Rusland.

Het bedrijf heeft er vertrouwen in dat ze de rechtszaak tegen de overheid zullen winnen. Hierdoor zullen ze een vergoeding krijgen voor de schade die veroorzaakt is. Het bedrijf verklaarde hierover het volgende:

De compensaties die Bulgarije zal betalen nadat de claims zijn ingediend en door Nexo zijn gewonnen, zullen opnieuw een recordbedrag van honderden miljoenen bedragen, maar helaas zullen ze ten koste gaan van de Bulgaarse belastingbetaler.

Volgens een woordvoerder van de hoofdaanklagers van Bulgarije, Siyka Mileva, zouden er meer dan 300 politieagenten, openbare aanklagers en nationale veiligheidsagenten betrokken zijn bij het onderzoek naar Nexo. Het onderzoek is ook enkel en alleen gericht tot Bulgarije.

Dat dit nu gebeurt is niet perse het beste voor Nexo. Sinds het nieuws naar buiten is gekomen zou het bedrijf veel geld zien wegstromen. De blockchain-tracker Cielo Finance rapporteerde ook over grote opnames van Nexo, met de nadruk op transacties met meer dan 200.000 USD Coin stablecoin die het platform gisteren op 12 januari 2023 verlieten.

Volgens Nexo zelf zou er echter geen “abnormale” uitstroom zijn. Een woordvoerder zei hierover als slot het volgende:

De huidige uitstroom op het platform die we zien is normaal, gezien de algemene marktomstandigheden. De uitstroom van de afgelopen dagen is goed voor zo’n 2% van ons totaal beheerd vermogen.

Blockchain nieuws

Revolut niet blij met hoe fintech omgaat met audits
Fonds uit Hong Kong wil $100 miljoen ophalen voor crypto-investeringen
Data: Web3-makers ontvangen minder voor royalty’s dan verwacht
Meer nieuws

Meest gelezen

Reddit-gebruiker organiseert bankrun op 1 april
Bitcoin hashrate gaat door het dak
XRP leeft op naar hoogste punt in vijf maanden