AI Chatbot
Regulatie

Niet-naleving van EU-wetgeving door AI-chatbots: Onderzoeksresultaten

Prominente taalmodellen, zoals OpenAI’s GPT-4 en Google’s Bard, voldoen niet aan de kunstmatige intelligentie (AI)-wetgeving van de Europese Unie (EU). Dit blijkt uit een nieuw onderzoek dat uitgevoerd is door de Stanford University. Deze bevindingen benadrukken het gebrek aan transparantie en naleving van voorschriften, en de potentiële impact van de Europese AI-regelgeving op de industrie. Transparantie wordt steeds meer erkend als essentiële basis voor een verantwoorde toepassing van AI.

Prominente taalmodellen voldoen niet aan AI-wetgeving

In het recente onderzoekt zijn zowel OpenAI’s GPT-4 als Google’s Bard genadeloos bekritiseerd door de onderzoekers. De conclusie luidt dat geen enkel van deze prominente taalmodellen momenteel voldoet aan de voorschriften uiteengezet in de ‘Wet Kunstmatige Intelligentie (AI)’ van de Europese Unie (EU).

Deze baanbrekende wetgeving, de eerste in haar soort om AI op zowel nationaal als regionaal niveau te reguleren, is onlangs unaniem aangenomen door het Europees Parlement. De EU AI Act beperkt zich niet alleen tot het reguleren van AI binnen de EU, met een bevolking van circa 450 miljoen mensen, maar fungeert tevens als een vooruitstrevende blauwdruk voor wereldwijde AI-regelgeving.

Desalniettemin, volgens het recente onderzoek van Stanford, hebben AI-bedrijven nog aanzienlijke vorderingen te maken om te kunnen voldoen aan de wetgeving.

De onderzoekers hebben 10 toonaangevende aanbieders van taalmodellen geëvalueerd in hun studie. Op een schaal van 0 tot 4 werd beoordeeld in welke mate elke aanbieder voldeed aan de 12 vereisten van de AI-wetgeving.

De resultaten onthullen een aanzienlijke discrepantie in de naleving van de wetgeving, waarbij sommige aanbieders niet meer dan 25% scoorden op het gebied van compliance, terwijl slechts één aanbieder, namelijk Hugging Face/BigScience, erin slaagde om een score van meer dan 75% te behalen.

Niettemin blijkt dat zelfs de aanbieders met de hoogste scores nog ruimte hebben voor aanzienlijke verbeteringen.

Naleving door aanbieders van foundation-modellen met het concept van de EU AI-wetgeving. Afbeelding: Stanford University.

Het uitgevoerde onderzoek werpt een onthullend licht op diverse cruciale aspecten van niet-naleving. De onderzoekers hebben verontrustende constateringen gedaan met betrekking tot een gebrek aan transparantie bij het openbaar maken van de status van auteursrechtelijk beschermde trainingsgegevens, het energieverbruik, de uitstoot die geproduceerd wordt, en de methodologieën die toegepast worden om potentiële risico’s te beperken.

Bovendien heeft het team een duidelijke ongelijkheid vastgesteld tussen open en gesloten modelreleases. Open releases hebben de neiging om een robuustere openbaarmaking van bronnen mogelijk te maken, maar brengen ook grotere uitdagingen met zich mee op het gebied van monitoring en controle van het gebruik ervan.

De conclusie van Stanford luidt dat eigenlijk alle leveranciers hun gedrag kunnen verbeteren, ongeacht de methode die zij hanteren voor het vrijgeven van hun modellen.

In de afgelopen maanden is er een opmerkelijke afname waargenomen in de mate van transparantie bij grote modelreleases. Zo heeft bijvoorbeeld OpenAI geen informatie verstrekt over de gebruikte gegevens en berekeningen in hun GPT-4-rapporten, onder het argument van een concurrerend landschap en veiligheidsimplicaties.

De potentiële impact van Europese AI-regelgeving op de industrie

Alhoewel deze bevindingen van aanzienlijk belang zijn, passen ze ook binnen een bredere context. Onlangs heeft OpenAI zich actief ingezet om de houding van diverse landen ten opzichte van AI te beïnvloeden, wat een niet te verwaarlozen aspect vormt in het licht van deze ontdekkingen. Als vooraanstaande technologiereus heeft OpenAI zelfs gedreigd Europa te verlaten indien de regelgeving omtrent AI te stringent zou worden – een dreigement dat nadien is ingetrokken. Dergelijke acties benadrukken de complexe en vaak delicate relatie tussen aanbieders van AI-technologie en regulerende instanties.

De onderzoekers hebben meerdere aanbevelingen geformuleerd ter verbetering van de regelgeving rondom AI. Met betrekking tot EU-beleidsmakers is het van wezenlijk belang dat de AI-wetgeving leveranciers van grootschalige modelarchitecturen aansprakelijk houdt voor transparantie en verantwoordingsplicht. Daarnaast wordt de noodzaak van technologische middelen en gekwalificeerd personeel benadrukt ter waarborging van de handhaving van deze wetgeving, waarbij de complexiteit van het AI-ecosysteem tot uiting komt.

Volgens de onderzoekers ligt de grootste uitdaging in het vermogen van AI-aanbieders om hun bedrijfspraktijken snel aan te passen en te ontwikkelen om aan de wettelijke vereisten te voldoen. Zonder strikte regelgevingsdruk kunnen vele aanbieders naar behoren hoge scores behalen – ergens tussen de 30 en 40 punten op een schaal van 48 – door middel van zinvolle, doch plausibele wijzigingen.

Het werk van de onderzoekers biedt een diepgaand inzicht in de toekomst van AI-regulering. Zij stellen dat de implementatie en handhaving van de AI-wetgeving een aanzienlijke positieve invloed zal uitoefenen op het ecosysteem en een weg zal banen naar meer transparantie en verantwoordingsplicht.

AI transformeert de maatschappij met zijn ongekende mogelijkheden en inherente risico’s. Nu de wereld op het punt staat deze baanbrekende technologie te reguleren, wordt steeds duidelijker dat transparantie niet louter een optionele toevoeging is, maar een essentiële grondslag vormt voor een verantwoorde toepassing van AI.

Regulatie nieuws

Turkse regering dient ontwerpwetsvoorstel voor cryptovaluta in
De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Oklahoma voert nieuwe wetgeving in voor Blockchain en Digitale Activa
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten