Regulatie Nieuws

Nieuw wetsvoorstel in Brazilië maakt cryptobetalingen legaal

Er is in Brazilië een toevoeging aan een bestaande wet voorgesteld. Dit zou het mogelijk maken voor inwoners van het land om cryptovaluta legaal te gebruiken als betaalmiddel, terwijl hun privésleutels worden beschermd tegen inname door de rechtbanken.

Gebruik van Crypto’s in Brazilië kan worden uitgebreid

Het wetsvoorstel is door Paulo Martins voorgelegd. Mocht het worden aangenomen, dan wordt het legale gebruik van crypto’s in Brazilië aanzienlijk uitgebreid.

Toevoeging in artikel 835

Door een toevoeging aan te brengen in Artikel 835 van het Braziliaanse Wetboek van Burgelijke Rechtsvordering, kan dit mogelijk worden gemaakt. De toevoeging die voorgesteld is stelt het dat alhoewel crypto-activa op zichzelf geen valuta zijn, ze wel ingezet kunnen als “een financieel actief, ruilmiddel of betaalmiddel, of instrument voor toegang tot goederen en diensten of investering”.

Het is niet nodig om Bitcoin een crypto-wettig betaalmiddel te maken in het land om het te accepteren als betaalmiddel. Het moet echter wel erkend worden als financieel actief voor investeringen en ander gebruik. Dit laatste is echter geen enorme wetswijziging, wat de kans van slagen vergroot.

Wanneer het voorstel breed geïnterpreteerd wordt, dan suggereert dit dat crypto’s als Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH) kunnen worden gebruikt om goederen en diensten in het gehele land te betalen. Het kan hiernaast ook ingezet worden om uitstaande schulden te betalen “in het geval van het aanbieden of gedwongen inperken van crypto-activa”.

Beschermen van privésleutels

Ook wil het voorstel privésleutels van gebruikers beter beschermen. Dit dor de rechtbanken in Brazilië het recht weg te nemen om dergelijke privésleutels in beslag te nemen. Hierover wordt het volgende gezegd:

“De volgende regels zullen in acht worden genomen: toegang door de rechtbank tot de privésleutel van de gebruikers is verboden.”

Een debiteur zou zijn cryptobetaling naar de wallet van de rechtbank moeten sturen om de geldigheid ervan te garanderen. Voor degenen die hun crypto op crypto-exchanges vasthouden, zou de rechtbank de bevoegdheid hebben om “tussenpersonen” zoals exchanges te dwingen de crypto-activa van de schuldenaar te bevriezen. Hierover zegt het voorstel het volgende:

“In het geval dat de activa van de schuldenaar niet gevonden worden, kan de schuldeiser de bevoegde rechtbank verzoeken om ambtshalve langs elektronische weg een bevel uit te vaardigen aan de tussenpersonen die betrokken zijn bij transacties met crypto-activa, zodat activa die overeenkomen met het uitgevoerde bedrag worden geblokkeerd.”

Het is tot slot benoemingswaardig dat het momenteel nog slechts over een wetsvoorstel gaat. Het zit nog in de beginfase. Hierdoor zou het eventueel nog jaren kunnen duren voordat het voorstel er daadwerkelijk doorheen is, mocht deze überhaupt goedgekeurd worden.

Regulatie nieuws

Advocaat-generaal van Bahama’s verdedigt werkwijze van zijn land rondom FTX debacle
Verschillende Amerikaanse staten openen onderzoek naar crypto-leenplatform Genesis
Oezbekistan geeft eerste 2 cryptolicenties uit aan lokale cryptopartijen
Meer nieuws

Meest gelezen

Eerste Bitcoin miners komen in zware problemen
Tom Lee voorspelde een Bitcoin koers van $200.000, dit is wat hij nu te zeggen heeft
Cathie Wood: Bitcoin gaat prijs van 1 miljoen dollar bereiken

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten