Regulatie

Nieuwe crypto antiterrorismewet ingediend in het Huis van Afgevaardigden Verenigde Staten

In de Verenigde Staten is een nieuw crypto-wetsvoorstel ingediend in het Huis van Afgevaardigden dat wordt vertegenwoordigd door Ted Budd. Hieruit wordt duidelijk dat het plan is om een nieuw stuk wetgeving en agentschap in te richten dat het gebruik van cryptocurrencies bij de financiering van terrorisme moet gaan bestrijden.


HR 296

Het wetsvoorstel heeft voor nu de noemer ‘HR 296’ meegekregen en wordt ondersteund door verschillende vertegenwoordigers, zoals Byron Donalds, Darren Soto, Stephen Lynch en Warren Davidson en dus Ted Budd. Het agentschap zal volgens hun niet alleen liggen op de opsporing van dergelijke transacties, maar ook op het belonen van de community wanneer zij informatie leveren die leidt tot veroordelingen die in verband kunnen worden getrokken met het gebruik van digitale valuta’s door criminelen en terroristen. Hierdoor wordt geprobeerd om er meer een community-taak van te maken, wat mogelijk voor veel veroordelingen zou kunnen zorgen. En dit heeft een goed doel: het gebruik van cryptocurrencies voor criminele activiteiten en terrorisme aanzienlijk verminderen.

Het wetsvoorstel is inmiddels al voor vooroverleg verwezen naar de commissies Financiële Dienstverlening en Begroting binnen het huis van afgevaardigden. Ted Budd is een bekend voorstander van crypto en de achterliggende blockchain-technologie in het Congres waardoor het niet opvallend is dat hij het nieuwe wetsvoorstel vertegenwoordigt. In 2019 riep hij bijvoorbeeld al op voor meer duidelijkheid rondom de crypto-belastingen die actief zullen worden op een later tijdstip. Hiernaast heeft Budd ook diverse voorstellen ingediend binnen het huis van afgevaardigden


Geïnteresseerd in het leverage traden van Bitcoin en andere crypto? Klik hier en maak een account aan op Bybit.


Stap dichterbij gereguleerde crypto-markt

Waar in ieder land tegenwoordig wel anti-witwasmaatregelen en maatregelen voor de bestrijding van terrorismefinanciering genomen zijn, wijzen forensische gegevens over crypto op een beperkte acceptatie van virtuele valuta’s door terroristische organisaties. Volgens beweringen afkomstig van Chainalysis zou ISIS ongeveer $300 miljoen aan Bitcoins bezitten.

In 2020 heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie echter diverse cryptocurrencyfondsen in beslag genomen die zouden behoren aan terroristische netwerken van zowel ISIS als AL-Qaeda. Het is hierdoor echter nog maar de vraag of ISIS over al deze $300 miljoen aan Bitcoins ook echt toegang heeft.

Al met al positief nieuws omtrent de regulatie en handhaving van de cryptocurrency-industrie. Mocht het wetsvoorstel geaccepteerd worden, wat mogelijk na een aantal wijzigingen zal zijn, is het weer een stap dichterbij een geheel gereguleerde markt, wat potentieel nieuwe investeerders zal aantrekken en de winsten die geboekt worden niet per definitie illegaal verkregen zijn.