Regulatie Nieuws

Nigeria is bezig met creëren van juridisch kader voor stablecoins

Nigeria is één van de pioniers in het aannemen van een eigen digitale valuta van de centrale bank (CBDC). Nu hebben ze laten weten dat ze bereid zijn om ook het bestaan van private stablecoins willen gaan accepteren. De noodzaak voor een wettelijk kader voor stablecoins, wordt benadrukt in het laatste strategiedocument van de centrale bank.

Raamwerk voor stablecoins en ICO’s

In het rapport van de bank wordt de ontwikkeling van een regelgevend kader voor de mogelijke implementatie van een stablecoin omschreven. Volgens het document is er behoefte aan het ontwikkelen van een raamwerk, aangezien stablecoins waarschijnlijk een succesvol betalingsmechanisme in het land zullen gaan worden.

Er wordt in het rapport ook specifiek aandacht gegeven aan de regulering van ‘Initial Coin Offerings’ (ICO’s). Het benadrukt de huidige afwezigheid van regulering in het gebied, waardoor de investeerders verliezen lijden. De CBN ziet echter mogelijkheden om ICO’s toe te passen als een nieuwe benadering van fondsenwerving voor kapitaalprojecten, peer-to-peer-leningen en crowdfunding. Daarom is er ook een regelgevend kader nodig “in het geval van een op ICO gebaseerde investeringsoplossing”.

Het is benoemingswaardig dat het segment dat aan stablecoins en ICO’s gebruikt wordt veel kleiner is dan het segment dat gewijd is aan de eNaira, de Nigeriaande CBDC.

De eNaira wordt dan ook gezien als een “enabler voor transformatie” door de centrale bank in het land. Het land hoopt binnen maximaal 5 jaar een definitieve implementatie van de munt te bereiken.

Het land heeft eerder al pogingen gedaan om het gebruik van contant geld in het land te verminderen, om hiermee het gebruik van de eNaira te laten vergroten. Het is echter nog niet bekend hoeveel effect deze pogingen precies gaan hebben op de eNaira, toch is het een eerste stap.

Wereldwijd zijn de acceptatiepercentages voor CBDC’s niet het allerhoogste. Ook de eNaira heeft hier last van, nog geen 0.5% van de bevolking van Nigeria heeft de stablecoin gebruikt sinds deze beschikbaar gesteld is. Het is hierbij wel benoemingswaardig dat het om een algemeen kleine versie van de CBDC gaat, gezien het feit dat er nog volop aan ontwikkeld wordt. Het is op dit moment nog onbekend of hier in de komende jaren verandering in gaat komen.

Regulatie nieuws

Italië blokkeert ChatGPT en onderzoekt vermoedelijke overtredingen
India incasseert meer dan $19,2 miljoen aan cryptobelastingen in het fiscale jaar 2023
Thaise SEC wil de beperkingen op Initial Coin Offerings opheffen
Meer nieuws

Meest gelezen

Reddit-gebruiker organiseert bankrun op 1 april
Bitcoin hashrate gaat door het dak
XRP leeft op naar hoogste punt in vijf maanden