Regulatie Nieuws

Nigeria SEC bereidt nieuwe regels voor digitale activa voor

Nigeria, dat bekend staat als één van de meest nieuwsgierige landen ter wereld op het gebied van cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC), is bezig met het opstellen van nieuwe sectorregelgeving voor digitale activaplatforms.

Digitale crypto exchanges zullen licentie moeten verkrijgen

Op 1 mei meldde Bloomberg dat de Nigeriaanse Securities and Exchange Commission (SEC) overweegt om gelicentieerde digitale (crypto) exchanges toe te staan om tokens toe te voegen die worden ondersteund door bepaalde activa.

Volgens Abdulkadir Abbas, het hoofd effecten en investeringen van de Nigeriaanse SEC, wil de autoriteit alleen noteringen van tokens toestaan op basis van activa zoals aandelen, schulden of eigendom, waarbij cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum (ETH) niet tot die activa zouden behoren.

De SEC van Nigeria streeft er naar verluidt naar om fintech-bedrijven te registreren als digitale submakelaars, crowdfunding-tussenpersonen, fondsbeheerders en uitgevers van tokenized coins. De autoriteit zal pas crypto-exchanges registreren als de centrale bank duidelijke regels voor de cryptomarkt vaststelt.

Abbas gaf aan dat vergunningaanvragers gedurende één jaar een ‘regelgevende incubatie’ zouden doorlopen, waarbij de SEC hun activiteiten kan onderzoeken en hun diensten in het land kan goedkeuren.

Tegen de 10e maand zouden we moeten kunnen beslissen of we het bedrijf willen registreren, de incubatieperiode willen verlengen of het bedrijf zelfs willen vragen de activiteiten stop te zetten.

Crypto-adoptie hoog in Nigeria

Begin 2021 verbood de Centrale Bank van Nigeria lokale banken om diensten te verlenen aan cryptocurrency-gerelateerde platforms, waarbij de toezichthouder de hoge risico’s benadrukte die gepaard gaan met de handel in cryptocurrencies zoals Bitcoin. De centrale bank dreigde bovendien met strenge sancties tegen elke geldschieter of financiële instelling die zich niet aan deze richtlijn houdt.

Desondanks is Nigeria naar voren gekomen als één van de meest actieve landen op het gebied van acceptatie en nieuwsgierigheid naar Bitcoin en andere cryptocurrencies.

Volgens gegevens die afkomstig zijn van Google Trends staat Nigeria op de 2e plaats wat betreft zoekinteresse naar het zoekwoord “Bitcoin”, achter El Salvador, dat Bitcoin in 2021 als wettig betaalmiddel heeft aangenomen. Andere rechtsgebieden in de top-vijf van crypto-nieuwsgierige landen zijn Slovenië, Nederland en Zwitserland. Nigeria behoorde in 2022 ook tot de top 20 landen op het gebied van crypto-adoptie, volgens de crypto-adoptie-index van Chainalysis.

Ondanks het verbod heeft de Centrale Bank van Nigeria actief reclame gemaakt voor haar eigen digitale valuta, de eNaira, die naar verluidt een toenemende acceptatie heeft gezien als gevolg van nationale fiat-reserves die te kampen hadden met ernstige tekorten.

Regulatie nieuws

Amerikaanse senatoren komen met mogelijke AI-regels voor transparantie en innovatie
De Cruciale Impact van de Ripple-SEC Rechtszaak
Aantal aanvallen van SEC op crypto-bedrijven met 183% gestegen sinds omvallen FTX
Meer nieuws

Meest gelezen

BREAKING: SEC beweert dat Solana, Polygon en Cardano effecten zijn
Waarom daalt de crypto markt vandaag?
Kan Ripple (XRP) dit jaar $10 bereiken?