Nigeria_Crypto
Regulatie

Nigeriaanse autoriteiten stellen verhoging van registratiekosten voor crypto-platforms voor

De Nigeriaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een aanzienlijke verhoging van de registratiekosten voor platforms die cryptodiensten aanbieden aangekondigd. De nieuwe voorgestelde kosten zullen stijgen van 30 miljoen naira (ongeveer 18.620 dollar) naar 150 miljoen naira (circa 93.000 dollar), een verhoging die deel uitmaakt van een reeks amendementen op de regelgeving voor de cryptosector.

Verschaffen van meer duidelijkheid

Deze wijzigingen, die op vrijdag 15 maart 2024 werden voorgesteld, zijn bedoeld om meer duidelijkheid te verschaffen en de suggesties van belanghebbenden in de sector te integreren. Dit volgt na eerdere regels en richtlijnen die door de SEC in mei 2022 werden ingevoerd voor dienstverleners op het gebied van crypto en digitale activa. De aanpassingen omvatten ook een verhoging van de aanvraag- en verwerkingskosten voor digitale activa-uitwisselingen en platformbeheerders.

Onder de bijgewerkte regelgeving moeten crypto-exchanges nu een aanvraagvergoeding van 300.000 naira (186 dollar) betalen, een stijging ten opzichte van de eerdere 100.000 naira (62 dollar). De verwerkingskosten zijn eveneens verhoogd van 300.000 naira naar 1 miljoen naira (620 dollar). De registratiekosten zien de meest significante stijging, met een toename van 400%, waardoor de financiële last voor nieuwe en bestaande platforms aanzienlijk toeneemt.

Opvallende wijziging is herbenaming van regels

Een opvallende voorgestelde wijziging is de herbenaming van de regels, die nu ‘Regels voor de uitgifte van digitale activa, aanbiedingsplatforms, uitwisseling en bewaring’ zullen heten. De SEC benadrukt dat deze aanpassingen gericht zijn op het verhogen van de transparantie en het opnemen van de input van sectorbelanghebbenden, reflecterend op de inzichten verkregen uit recente discussies met de Centrale Bank van Nigeria (CBN).

Desondanks is er kritiek op de verhoging van de vereiste voor gestort kapitaal naar 500 miljoen naira (310.343 dollar), waarbij sommigen beweren dat deze maatregel voornamelijk buitenlandse entiteiten zou bevoordelen ten koste van lokale bedrijven.

Opvallende timing van nieuwe ontwikkelingen

Deze ontwikkelingen komen op een moment dat Nigeria zich profileert als één van de leidende landen wereldwijd op het gebied van crypto-adoptie, mede dankzij de groeiende interesse en het gebruik van digitale valuta binnen het land. Dit komt ook na de beslissing van Nigeria om zijn langdurige valutakoppeling op te geven, wat leidde tot een periode van hoge inflatie, met een recordhoogte in januari 2024.

De toekomst zal uitwijzen hoe deze voorgestelde wijzigingen de dynamische crypto-economie van Nigeria zullen beïnvloeden, in een tijd waarin digitale valuta een steeds belangrijker onderdeel van de financiële infrastructuur van het land worden.

Regulatie nieuws

Kans voor nog meer crypto ETF’s is klein volgens BlackRock
Verhoogde terreurdreiging en financieringsmethoden onthuld in Singapore
Bloomberg analist: Renteverlagingen moeten heel snel komen
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk: Amerika gaat failliet
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen
Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli