nvidia
Nieuws, Trending

Nvidia slachtoffer van afname in cryptocurrency-mining apparatuur


In het afgelopen jaar is de vraag naar grafische kaarten (GPU’s) voor het minen van cryptocurrency drastisch afgenomen. Dit heeft producenten als Nvidia en AMD hard getroffen. In het laatste kwartaal van dit jaar is de aandelenkoers van het bedrijf met maar liefst 54% gedaald.


Marktwaarde Nvidia afgelopen jaren

Vanaf 2016 tot ongeveer augustus á september 2018 heeft Nvidia een erg goede tijd gekend. De marktwaarde van het bedrijf steeg in deze tijd van €12 miljard naar €153 miljard. Dit kwam omdat de vraag naar GPU’s voor het minen van cryptocurrency in deze tijd explosief toenam.


Cryptokater

De zogenoemde cryptokater duurde volgens Nvidia al langer dan verwacht. Nu hebben crypto-gerelateerde verkopen het bedrijf met deze kater dan ook echt verlaten. Door de gigantische hype in 2016 gingen de prijzen van GPU’s in die periode flink omhoog. Er was veel meer vraag dan dat er aanbod was. Echter toen de vraag minder werd daalde de prijzen niet sterk genoeg mee. Hierdoor kon het bedrijf niet voldoende klanten aantrekken.


Nvidia is niet de enige

Toch is Nvidia niet de enige die momenteel een moeilijkere periode meemaakt. Over het algemeen hebben chipproducenten dit jaar slecht kunnen presteren. In de PHLX Semiconductor Index worden grote hardwareproducenten bijgehouden. Deze heeft een daling van ruim 20% laten zien in de complete markt. Hierbij heeft AMD een daling van de aandelenkoers van 45.40% meegemaakt in deze zelfde periode. Onduidelijk is wanneer deze partijen weer betere tijden tegemoet zien komen.