Nieuws

Nvidia’s hash rate limiter binnen twee weken gekraakt door cryptominers

Onlangs werd bekend dat Nvidia de mining efficiëntie van hun Nvidia RTX-kaartenreeks zou gaan beperken. Deze efficiëntie zou door middel van software met maar liefst 50% verminderen. Deze softwarematige beperking is echter binnen twee weken omzeild door een aantal Chinese cryptocurrency-miners.


Maatregelen vanuit Nvidia om druk op grafische kaarten te verlagen

Deze beperking is in eerste instantie opgelegd omdat er al voor langere tijd een enorm voorraadtekort is. Dit komt gedeeltelijk vanwege de wereldwijde corona-maatregelen die de productie en distributie van de grafische kaarten vermoeilijken. Hiernaast worden veel van de nog beschikbare grafische kaarten opgekocht door bots van onder andere cryptocurrency miners en scalpers. Scalpers zijn individuen of bedrijven die de voorraad van lastig te verkrijgen producten opkopen om deze vervolgens voor een hogere prijs te kunnen verkopen. Dan proberen ook nog de reguliere gamers één van de nieuwe grafische kaarten te bemachtigen. Deze combinatie zorgt voor een enorm lastige situatie.

Om dit echter gedeeltelijk op te lossen, heeft Nvidia een oplossing bedacht: het limiteren van de hash rate wanneer er cryptocurrency gerelateerde activiteiten uitgevoerd worden. Dit door software te ontwikkelen en in de grafische kaarten te implementeren. Hiernaast komt Nvidia ook nog eens met een speciaal voor cryptocurrency ontwikkeld product, waardoor de druk op hun reguliere grafische kaarten iets zou moeten afnemen. Nu blijkt het echter dat de software van Nvidia relatief eenvoudig kan worden omzeild. Dit terwijl Nvidia eerder aangegeven heeft dat eindgebruikers de hash limiter niet uit de driver zouden kunnen halen, op wat voor een manier dan ook. Dit blijkt nu onwaar.


Wellicht nog lange voorraadtekorten

De software is ontwikkeld dat het kan analyseren wat voor taken uitgevoerd worden. Op deze manier kan er worden gekeken of er cryptocurrency gerelateerde taken uitgevoerd werden of niet. Wanneer dit wel het geval was, zou de hash rate met 50% worden verlaagd. Een voorbeeld: De nieuwe Nvidia GeForce RTX 3060 kan normaal ongeveer 45 MH per seconde uitvoeren. Dit komt neer op zo’n 45,000,000 hashes per seconde. Wanneer er dan vervolgens crypto gerelateerde taken herkend worden, valt dit terug naar zo’n 20-22.5 MH per seconde, een aanzienlijke daling in de efficiëntie van de kaart.

Dit is gelukt door een Chinese mod-groep die tevens cryptocurrencies binnenhaalt. Hiernaast zou een in Vietnam door een groep modders ook al gelukt zijn om de beperkingen te omzeilen. Zij zouden zelfs in staat zijn om tot 50 MH /s te redden.

Mocht dit inderdaad zo zijn, dan is dit geen positief teken voor de wereldwijde gamingcommunity. Dit zou er wellicht voor kunnen zorgen dat de voorraadtekorten nog lang niet opgelost zijn. Het aankomende speciaal voor cryptocurrency ontwikkelde product zou echter voor een verlichting kunnen zorgen. Het is echter nog even afwachten wat het resultaat hiervan precies van zal gaan zijn.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten