Regulatie, Stellar

Oekraiënse bank zet Stellar in voor pilot e-Grivna

De Tascombank heeft een Stellar-pilot gelanceerd voor de digitale versie van de nationale fiat-valuta van Oekraïne, de Grivna.


Basis leggen voor elektronisch geld

Deze pilot heeft de bank gelanceerd in samenwerking met het Fintech-bedrijf Bitt en wordt uitgevoerd onder toezicht van de Nationale Bank van Oekraïne.

Deze pilot zal naar verwachting de technologische basis leggen voor de uitgifte en het beheer van elektronisch geld. Het is dan ook de volgende belangrijke stap in termen van innovatie op het gebied van betalingen en de gehele financiële infrastructuur van het land. Naar verluidt is het proefproject al begonnen, met een eerste test.

Wanneer deze gereguleerde en elektronische versie van de Grivna gelanceerd wordt, zal deze particulier uitgegeven worden op de blockchain-technologie. Deze wordt wel gebouwd onder de huidige e-geldwetgeving die in Oekraïne actief is, waardoor aan bepaalde voorwaarden voldaan moet worden.


Lancering van e-Grivna

Deze pilot wordt nu uitgevoerd om de uitgifte van elektronisch geld op een openbare blockchain uit te testen. Alhoewel in eerste instantie Stellar gebruikt wordt bij deze test, betekent dat niet automatisch dat deze blockchain ook gebruikt gaat worden bij de definitieve uitgifte van de e-Grivna.

Waar de Tasombank verantwoordelijk is voor het bouwen en testen van de e-Grivna, helpt het transactienetwerk van Bitt hun daar wel bij. Bitt zal met zijn platform ondersteuning bieden door de Tascombank uit te rusten met alle technologie die ze nodig hebben om de e-Grivna op een veilige manier mogelijk te maken. Het zal dus een samenwerking worden tussen verschillende partijen in het land met als doel de lancering van de e-Grivna.