oikos
Persbericht

Oikos: Gedecentraliseerde financiën

Oikos is een dApp voor derivatenhandel die momenteel wordt ingezet op het BSC-netwerk. Oikos biedt synthetic activa-emissie en blootstelling aan cryptocurrencies, indices en grondstoffen. Het is een multi-token systeem, dat bestaat uit het Oikos-netwerk token (OKS) en verschillende synths (oUSD, oBNB, oETH, oBTC), die de real-world prestaties van hun onderliggende activa volgen.

Het belangrijkste doel van het project is om de beurs draaiende te houden en de gedecentraliseerde structuur te behouden door middel van een stimuleringsmechanisme op basis van een combinatie van staking, onderpand, vergoedingen en inflatie. Kortom, het stelt iedereen in staat om synthetic activa te maken die de prijs van zijn tegenhanger in de echte wereld kunnen volgen. Dit kan worden gedaan door de native asset OKS van het platform in het protocol te vergrendelen.

Hoe OKS Synths ondersteunt

Alle Synths worden ondersteund door OKS tokens. Synths worden pas gestaked wanneer OKS-houders hun OKS als onderpand inzetten met behulp van Minter, een gedecentraliseerde applicatie voor interactie met de Oikos-contracten. Synths worden momenteel ondersteund door een collateralisation ratio van 500%, hoewel dit in de toekomst kan worden verhoogd of verlaagd via mechanismen voor gemeenschaps bestuur. OKS-stakers maken schulden wanneer ze Synths staken, en om het systeem te verlaten (d.w.z. hun OKS ontgrendelen) moeten ze deze schuld terugbetalen door Synths te verbranden.

Oikos test momenteel ook BNB als alternatieve vorm van onderpand. Dit betekent dat handelaren Synths kunnen lenen tegen hun BNB en onmiddellijk kunnen beginnen met handelen, in plaats van hun BNB te moeten verkopen. Staking BNB vereist een collateralisatie ratio van 150% en creëert een schuld uitgedrukt in BNB, dus BNB-stakers staken oBNB in plaats van oUSD en nemen niet deel aan het ‘pooled debt’-aspect van het systeem. In dit model ontvangen BNB-stakers geen vergoedingen of beloningen omdat ze geen risico nemen voor de debt Pool.

Huidige Risico’s

Er zijn verschillende risico’s in de huidige architectuur, omdat Oikos nog steeds een experimenteel systeem is en complexe systemen zowel empirische observaties als theoretische analyse vereisen. Empirische observatie en theoretische analyse zorgen ervoor dat het ontwerp van het mechanisme de prikkels voor alle spelers op elkaar afstemt.

Een risico betreft de schuld die OKS-houders uitgeven wanneer ze hun OKS en mint Synths inzetten. Zoals eerder uiteengezet, kan deze schuld fluctueren als gevolg van wisselkoers verschuivingen binnen het systeem. Dit betekent dat om het systeem te verlaten en hun ingezette OKS te ontgrendelen, ze mogelijk meer Synths moeten branden dan ze oorspronkelijk hebben gestaked.

De meeste mensen in de cryptocurrency-ruimte zijn zich bewust van dit risico, maar de prijzen van de meeste crypto-activa zijn sterk gecorreleerd aan Bitcoin en / of Ethereum. Dit betekent dat het mogelijk is dat er grote prijsschommelingen in het OKS-token optreden om redenen die weinig te maken hebben met OKS of het Oikos-systeem.

Tot slot zijn er een aantal aspecten van het systeem die momenteel gecentraliseerd zijn.  Dit besluit is genomen om een efficiënte uitvoering van het project te waarborgen. Een voorbeeld van centralisatie is het gebruik van proxy-contracten in een groot deel van de architectuur. Dit is om ervoor te zorgen dat het systeem gemakkelijk kan worden geüpgraded, maar verleent een niveau van controle aan het technische team dat vertrouwen van gebruikers vereist. Hoewel deze aspecten in de loop van de tijd zullen worden afgebouwd, is het belangrijk om de risico’s te begrijpen die inherent zijn aan de huidige systeemarchitectuur.

Risico beperkende strategieën

Als een gedecentraliseerd protocol zet het Oikos-team zich in voor decentralisatie en censuur resistentie – dit zal een geleidelijk proces zijn naarmate het systeem volwassener wordt, het pad naar decentralisatie begon vorig jaar, met de integratie van Chainlink-gegevensfeed en Keepers, fundamentele stukjes infrastructuur voor een echt betrouwbaar platform. Een ander belangrijk gebied is bestuur, met de oprichting van de Achaeïsche Raad en de komende verkiezingen, zal Oikos regelmatig oproepen voor gemeenschaps bestuur initiëren om ervoor te zorgen dat de doelen van het project in overeenstemming zijn met de gemeenschap, veel beloningen en extraatjes zullen worden toegewezen aan OG’s en bijdragers, dus mis het niet. Een ander aspect van dit proces is een overstap naar een formeel verandermanagement proces; met de introductie van de OIP’s (Oikos Improvement Proposals) en OCCP’s (Oikos Configuration Change Proposals) website om de gemeenschap in staat te stellen wijzigingsverzoeken in te dienen en om ervoor te zorgen dat eventuele wijzigingen in het systeem goed worden begrepen en overwogen door alle belanghebbenden.

Toekomstige functionaliteiten

Extra Synths

Er zijn veel verschillende soorten Synths die aan het systeem kunnen worden toegevoegd om Oikos.Exchange meer nut te bieden. Deze omvatten leveraged assets die niet beschikbaar zijn binnen andere platforms op Binance Smart Chain, evenals indices zoals de SCEX die respectievelijk een mandje van gecentraliseerde exchange tokens, aandelen en grondstoffen volgen.

Synthetic futures

Oikos verwacht in de nabije toekomst de mogelijkheid voor handelaren om Synthetic futures op Oikos.Exchange op te nemen aan het platform toe te voegen. Veel aspecten van de functionaliteit van dit moeten nog worden afgerond, maar er wordt verwacht dat het een zelfbalancerend mechanisme zal gebruiken dat vergelijkbaar is met het mechanisme dat wordt gebruikt voor algoritmen voor autofabrikanten, waarbij de totale open rente van elke positie en daarom het risico voor OKS-stakers wordt gemaximeerd en leenrentes worden aangepast op basis van de huidige open rente.

Het systeem zal handelaren ook aanmoedigen om het risico in het systeem in evenwicht te brengen door een percentage van de vergoedingen te betalen aan handelaren die posities herbalanceren, hoewel deze functie niet in de eerste release zal zijn.

Er zijn al een aantal derivaten die platforms verhandelen voor crypto-activa, maar ze worden allemaal beperkt door de liquiditeit van de tegenpartij. Het unieke ontwerp van het Oikos-systeem betekent dat het mogelijk marktaandeel op dit gebied kan veroveren, vergelijkbaar met hoe Binance marktaandeel veroverde door meer cryptoassets te noteren dan andere gecentraliseerde beurzen.

Multi-chain

Naarmate de hele industrie volwassener wordt, wordt de behoefte aan composability en interoperabiliteit tussen protocollen en blockchains een urgenter probleem. De verkokering van hulpbronnen, veroorzaakt door een gebrek aan compatibiliteit tussen normen, het heeft invloed op het ecosysteem als geheel. Niet alle protocollen zijn echter hetzelfde en Oikos evolueert en houdt zich aan de regels van de industrie.

In de toekomst zal Oikos zijn aanwezigheid uitbreiden naar meer EVM-compatibele ketens, met name gericht op L2-netwerken. Onder de overwogen opties zijn Polygon en xDAI, en hoewel het onderzoek nog steeds aan de gang is, verwacht het team dat het in Q3 2022 live zal gaan. Het is belangrijk om te weten dat een multi-chain lancering de huidige debt pool of synth-levering niet zal fragmenteren, in plaats daarvan zal het systeem naast elkaar bestaan over verschillende netwerken. Gegevens worden gesynchroniseerd door gedecentraliseerde orakels en een nieuw mechanisme voor schulddeling. Er wordt onderzoek gedaan naar het exacte migratie mechanisme.