Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Starlink gaat Russische nieuwsbronnen niet censureren

Elon Musk, CEO van Spacex, zegt dat Starlink door sommige regeringen is opgedragen om Russische nieuwsbronnen te blokkeren.


Elon Musk weigert Russische nieuwsbronnen te censureren

Musk Tweette zaterdagochtend vroeg dat Starlink door sommige regeringen is opgedragen Russische nieuwsbronnen te blokkeren. Musk wou hier echter niet zomaar in meegaan, en zei het volgende:

“We zullen dit niet doen tenzij onder we worden gedwongen. Sorry dat ik een absolutist van de vrijheid van meningsuiting ben.”

Starlink wordt beheerd door Spacex. De service biedt wereldwijd breedbandinternet met hoge snelheid en weinig vertraging. Veel mensen op Twitter prezen Musk omdat hij niet toegeeft aan verzoeken van de overheid. In een reactie op deze tweet zei een Twitter-gebruiker tegen Musk:

“Russische ‘nieuws’-bronnen zijn propagandabronnen.”

Daarom antwoorde baas van Spacex het volgende:

“Alle nieuwe bronnen zijn gedeeltelijk propaganda, sommige meer dan andere.”

Het Russische parlement heeft deze week een censuurwet aangenomen om iedereen te vervolgen die nep nieuws verspreidt over het Russische leger. De gevolgen van het overtreden van deze wet bestaan onder andere uit boetes en een maximum van 15 jaar gevangenisstraf. Anti oorlog demonstranten en degenen die oproepen tot buitenlandse sancties tegen Rusland kunnen ook worden vervolgd. Nep nieuws wordt beschreven als alles wat niet officieel is goedgekeurd door het Kremlin.

Bovendien heeft de Russische mediatoezichthouder, Roskomnadzor, strikte richtlijnen opgezet voor de berichtgeving over Oekraïne en het Russische leger. De media in het hele land kunnen alleen informatie publiceren die door officiële bronnen is verstrekt. Het is bijvoorbeeld verboden om de aanvallen op Oekraïne te omschrijven als een ‘invasie’ of een ‘oorlog’. In plaats daarvan moeten ze een ‘speciale militaire operatie’ worden genoemd.


Wil jij Crypto verhandelen op één van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


Mykhailo Fedorov, vice-premier van Oekraïne en de minister van digitale transformatie van het land, vroeg Musk op 26 februari om hulp.

“Terwijl je Mars probeert te koloniseren, probeert Rusland Oekraïne te bezetten. Terwijl jullie raketten met succes naar de ruimte sturen, vallen Russische raketten Oekraïense burgers aan. We vragen u om Oekraïne Starlink stations te geven en verstandige Russen aan te spreken om op te staan.”

Aldus Fedorov.

Ongeveer 10 uur later antwoordde Musk:

“Starlink is nu actief in Oekraïne. En er zijn meer terminals onderweg.”

De vicepremier maakte maandag op Twitter bekend dat de apparatuur voor Starlink was gearriveerd. Hij bedankte Musk daarvoor en verklaarde:

“Starlink houdt onze steden verbonden en de hulpdiensten redden levens.”


Russisch doelwit

Musk waarschuwede donderdag dat Starlink het enige niet-Russische communicatiesysteem is dat nog in sommige delen van Oekraïne werkt. De kans om een doelwit te worden is groot zei hij.

Hij zei daarna het volgende:

“Sommige Starlink-terminals in de buurt van conflictgebieden liepen meerdere uren achtereen vast. Onze nieuwste software-update omzeilt deze storing. Spacex heeft prioriteit gegeven aan cyberdefensie en het overwinnen van storingen.”

“Houd vol Oekraïne. Ook respect voor de grote mensen van Rusland die dit niet willen.”

Aldus de CEO van Tesla op vrijdag.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten