Regulatie

Onderzoeksplan voor digitale Euro komt in 2021

Een van de directeuren actief bij de Europese Centrale Bank (ECB) heeft laten weten dat de financiële autoriteiten van plan zijn om vanaf 2021 een onderzoeksplan op te stellen voor een digitale versie van de Euro.


Digitale Euro mogelijk op komst

Vandaag, 7 december 2020, is in Singapore het ‘Singapore Fintech Festival 2020’ georganiseerd. Door de gevolgen van de wereldwijde COVID-19-pandemie, heeft dit evenement zich dit jaar online afgespeeld. Gedurende dit evenement zijn door een aantal toonaangevende banken, wereldwijd, de ontwikkeling van digitale valuta’s besproken.

Uit dit (online) gesprek bleek dat de ECB verwacht om al in 2021 een onderzoeksplan op te stellen voor een digitale versie van de Euro. Uit dit onderzoek moet blijken of de ECB een digitale versie zou willen lanceren, en zo ja, hoe dit mogelijk zou kunnen. Het is hiermee in eerste instantie slechts een onderzoekopzet. Hiermee bevindt het hele idee van een digitale Euro zich nog in de kinderschoenen en is zeker nog niet definitief. Als dit eenmaal goedgekeurd is, wordt gekeken naar de implementatie ervan en hoe veel tijd het gehele proces ongeveer in beslag moet gaan nemen. Verwacht wordt dat dit onderzoek tussen mei en juli 2021 afgerond zal zijn, waarna de ECB op hun beurt met een besluit zullen komen.


Klik hier en verdien tot $500 aan bonussen bij exchange Bybit. Voor alle gebruikers die crypto storten. Actie geldt tot en met 10 december.


Geen vervanging van fysiek geld

Wel is al besloten dat de digitale versie van de Euro geen vervanging zal gaan zijn van de fysieke vorm. Een digitale vorm van geld vanuit centrale banken is een grote uitdaging. Alhoewel China uiteraard een voorloper is hiermee, is het nog nooit eerder gedaan. Hierdoor moet alles goed ingekaderd worden en onderzocht worden, voordat de digitale versie officieel gelanceerd zal gaan worden. Als het onderzoeksplan dan ook wordt goedgekeurd in 2021, betekent dit nog niet dat de digitale Euro hetzelfde jaar gelanceerd zal gaan worden. Voor de definitieve lancering kunnen nog enkele jaren gaan, voornamelijk omdat nog niemand dit ooit eerder gedaan heeft en er dus minder geprofiteerd kan worden van vroegere prestaties.

Alle onderdelen die komen kijken bij de ontwikkeling en lancering van een digitale Euro moeten dan voorafgaand aan het project goed ingekaderd worden. Alhoewel verwacht wordt dat het dus nog even gaat duren voordat er een vorm van een digitale Euro is, is het een goed teken dat er in 2021 gekeken wordt naar de mogelijkheid hiervoor. Mogelijk krijgt de gehele cryptocurrency industrie een boost door de invoering hiervan. Dit laatste blijft uiteraard op dit moment slechts speculatie.