Ontwikkelaar Filecoin ontkent stakingsbeschuldigingen

De maker en ontwikkelaar van het op de blockchain gebaseerde data-opslagplatform Filecoin, Juan Benet, heeft de beschuldigingen tegen zijn tokens onzin genoemd. Hierom zijn een groot deel van de Filecoin-miners nu aan het protesteren.


Duizenden platforms gedeactiveerd

Een groot aantal miners van de altcoin zijn het niet eens met het economische model van het platform. Om deze reden hebben 5 van de grootste Filecoin-miners dan ook (tijdelijk) duizenden platforms uitgeschakeld om hier tegen te protesteren. Het huidige model forceert miners namelijk om Filecoin (FIL)-tokens in te zetten als onderpand bij het produceren van een nieuw blok. Hier zijn echter veel tokens voor nodig, waar een groot deel van de miners niet over beschikken.

Naar verluidt was Twitteraar ‘Nico Deva‘ één van de eersten die aangaf dat een meerderheid van de miners in staking waren nadat gezegd was dat ze Filecoin-tokens moesten aanschaffen om te kunnen profiteren van de miningcapaciteit. Dit is niet goed gevallen bij een aantal grote miners in China.

Op deze manier worden miners namelijk geforceerd om naast hun miningsysteem van vaak minstens $20.000 ook nog eens de munten moet aanschaffen die ze aan het minen zijn. Een gigantische investering wordt hierdoor noodzakelijk, iets wat niet perse een goed teken is.


Dit blijkt niet het geval

Volgens Benet is dit echter totaal niet het geval bij Filecoin. Benet geeft namelijk aan dat miners op dit moment simpelweg langzamer blokken produceren. In een verklaring zegt Benet het volgende:

Wat er nu speelt is dat miners langzamer groeien dan dat zij deden voor de lancering. De reden hiervoor is dat het netwerk niet langer hun vergoedingskosten subsidieert. Deze vergoedingen kosten nu wel echt geld en miners moeten de groeisnelheid afstemmen op de tokenflow.

Juan Benet

Het project raadt echter aan om hun groeisnelheid te vertragen om aan hun tokenflow te voldoen. Tevens kunnen miners ervoor kiezen om deze tijdelijk te pauzeren, zodat zij zich kunnen veroorloven om gestaag door te groeien.


Alhoewel er momenteel gestaakt wordt, worden er nog steeds blokken geproduceerd. Naar verluidt heeft de beste miner in de afgelopen 24 uur ruim $350.000 verdiend, terwijl de top 50 Filecoin-miners naar verluidt $3.7 miljoen hebben verdiend aan beloningen.

Volgens de ontwikkelaar van Filecoin is het toevoegen van extra capaciteit aan het netwerk echter een lastige opdracht. Hierover zei hij het volgende:

Er zijn een aantal miners die ongetwijfeld dingen willen pushen en proberen meer te krijgen. Als ze de community zouden kunnen beschuldigen hen veel meer geld te geven, is het misschien de moeite waard. Iets wat je snel leert als er veel geld is inzet is dat mensen uit het houtwerk zullen komen om het te pakken, en dat ze allerlei manipulatieve tactieken zullen proberen.

Juan Benet

Afgelopen week is het mainnet van het platform officieel gelanceerd. Hierdoor is de handel in FIL-tokens op grote exchanges mogelijk geworden.

In deze tijd is de prijs van FIL-tokens met 118% gestegen, voordat hij vervolgens met ruim 80% daalde. Op het moment dat dit artikel geplaatst is, worden FIL-tokens voor $31,85 verhandeld.