OpenAI ChatGPT
Regulatie

OpenAI wordt geconfronteerd met class action-rechtszaak wegens vermeende gegevensdiefstal

OpenAI, de ontwikkelaar van de bekende chatbot ChatGPT, die een kunstmatige intelligentie (AI) voor natuurlijke taalverwerking biedt, wordt momenteel geconfronteerd met een class-action-rechtszaak in Californië. De rechtszaak beweert dat OpenAI persoonlijke gebruikersinformatie van het internet heeft verzameld zonder toestemming, een praktijk die bekendstaat als “scraping”.

Gegevens verzameld en gebruikt zonder toestemming

Op 28 juni diende Clarkson Law Firm een rechtszaak in bij de United States District Court voor het Northern District of California tegen OpenAI, de maker van ChatGPT. Volgens de aanklacht heeft OpenAI ChatGPT getraind met behulp van gegevens die zonder toestemming zijn verzameld uit verschillende bronnen, waaronder sociale media-reacties, blogposts, Wikipedia-artikelen en familierecepten. Hierdoor zou OpenAI de auteursrechten en privacy van miljoenen internetgebruikers hebben geschonden.

De rechtszaak, waarin 16 eisers worden genoemd, beweert dat OpenAI onrechtmatig toegang heeft gekregen tot privé-informatie over interacties van individuen met ChatGPT. Indien deze beweringen waar blijken te zijn, zou de beschuldigde de Computer Fraud and Abuse Act overtreden, een wet waarin eerder al uitspraken zijn gedaan in webscraping-zaken. Ook Microsoft, een belangrijke investeerder in OpenAI, is als gedaagde genoemd in de rechtszaak.

Opkomst AI niet zonder problemen

Tevens wordt beweert dat OpenAI-producten “gestolen privé-informatie gebruiken, inclusief persoonlijk identificeerbare informatie, van in totaal honderden miljoenen internetgebruikers, inclusief kinderen van alle leeftijden, zonder hun geïnformeerde toestemming of medeweten.”

Door voorheen obscure persoonlijke gegevens van miljoenen te verzamelen en deze te verduisteren om een vluchtige, niet-geteste technologie te ontwikkelen, bracht OpenAI iedereen in een risicozone die niet te overzien is, maar onaanvaardbaar voor elke maatregel van verantwoorde gegevensbescherming en -gebruik.

Door de immense populariteit van ChatGPT heeft AI-technologie het afgelopen jaar veel terrein gewonnen. Deze opkomst van AI heeft wereldwijd de aandacht getrokken, waarbij regeringen, waaronder die van de Verenigde Staten en de Europese Unie, stappen hebben ondernomen om de opkomende industrie te reguleren.

Op 20 juni hebben 2 wetgevers in de Verenigde Staten de National AI Commission Act geïntroduceerd. Deze wet zou de oprichting van een commissie mogelijk maken die de aanpak van het land met betrekking tot AI zou bestuderen. Evenzo heeft het Europees Parlement in de tweede week van juni de wet op kunstmatige intelligentie goedgekeurd. Deze wetgeving streeft naar een kader voor governance en toezicht op de AI-industrie in de Europese Unie.

Regulatie nieuws

SEC zet crypto-aanval voort: Robinhood het volgende slachtoffer
Digitale Valuta buitenboord gelaten in nieuwe Zuid-Koreaanse donatiewetgeving
Coinbase geconfronteerd met nieuwe class action-rechtszaak wegens misleiding van beleggers
Meer nieuws

Meest gelezen

JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC