politie
Exchange

Oprichter van de Turkse crypto exchange Thodex is gearresteerd

Volgens Turkse autoriteiten is de oprichter van de crypto exchange Thodex, genaamd Faruk Fatih Özer vandaag gearresteerd. Volgens eerdere berichten zou er een gevangenisstraf tot 40 duizend jaar worden geëist tegen de oprichter.

Red Notice van Interpol

De CEO van Thodex is opgepakt in Albanië, zo meldt het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken in een verklaring. Faruk Fatih Özer werd gezocht door Interpol. De organisatie had wereldwijd een verzoek uitstaan aan wetshandhavers over de hele wereld om een persoon te lokaliseren en voorlopig te arresteren.

Hij werd gezocht vanwege zijn rol in de plotselinge verdwijning van Thodex. Hierdoor hadden duizenden klanten geen toegang meer tot hun rekeningen. Volgens de Turkse regering zal Özer spoedig worden uitgeleverd aan Turkije.

Het proces om Özer terug aan Turkije uit te leveren is geïnitieerd door Interpol.

– Aldus de Turkse regering

Hij zal een zware juridische strijd tegemoet gaan. Waarbij lokale aanklagers naar verluidt gevangenisstraffen van duizenden jaren zullen eisen voor leidinggevenden van de ter ziele gegane exchange.

Het Thodex-debacle

Thodex, operationeel sinds 2017, stopte abrupt zijn handel in april 2021. Daarbij verwijzend naar een niet-gespecificeerde externe investering die een vier tot vijf dagen durende handelspauze noodzakelijk maakte.

Een dag later beweerde Özer dat het bedrijf gedwongen was de handel stop te zetten als gevolg van cyberaanvallen. Echter hield het vol dat het geld van klanten veilig was en beloofde het dat binnenkort geld zou teruggeven aan investeerders. Op dezelfde dag arresteerde de Turkse politie 62 mensen en nam het de computers van het bedrijf in beslag en bevroor het de rekeningen.

Op dat moment was Özer al naar Albanië gevlucht. Echter bereidde de Turkse regering zich voor op zijn uitlevering. Dit bleek echter niet zo eenvoudig te zijn, aangezien de klopjacht maandenlang voortduurde.

Uiteindelijk werd hij gevonden in Vlorë, de op twee na dichtstbevolkte stad van Albanië. Zijn identiteit werd bevestigd aan de hand van biometrische resultaten, zo vertelde de Albanese minister van Binnenlandse Zaken aan zijn Turkse ambtgenoot.

In april 2021 bleek dat Thodex 125 miljoen dollar in Bitcoin had overgemaakt naar de Amerikaanse exchange Kraken voordat het werd gesloten. Blockchain-trackingbedrijf Whitestream zei dat het een “uitbetalingsoperatie” leek te zijn, waarbij leidinggevenden geld van klanten stolen.

De regering heeft gereageerd op de hoge crypto-opnames in het land met een wetsvoorstel om nieuwe regels voor de industrie vast te stellen.

Exchange nieuws

Uitstel van hoorzitting borgtochtaanvraag Binance-directeur in Nigeria
Opnamestop voor grote transacties op Zuid-Koreaanse crypto-exchange Upbit
Zuid-Koreaanse Won stijgt naar top als meest verhandelde valuta tegen cryptocurrencies
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?