Pakistan Bitcoin (BTC)
Regulatie

Pakistan komt met nieuwe wetten om CBDC-lancering te versnellen

Digitale valuta’s van centrale banken (CBDC’s) worden steeds vaker gezien als een manier om fiat-mogelijkheden te verbeteren. Zo ook Pakistan, die een nieuwe regelgeving heeft aangekondigd om de lancering van hun eigen CBDC tegen 2025 te garanderen.

Garantie voor lancering CBDC

De centrale bank van Pakistan, de ‘State Bank of Pakistan’ (of SBP afgekort) heeft naar verluidt nieuwe wetten ondertekend voor instellingen voor elektronisch geld (EMI’s). Dit zijn vaak niet-bancaire entiteiten die digitale betaalinstrumenten aanbieden. De wetten hebben het doel om een tijdige uitgifte van een CBDC in de aankomende jaren te garanderen. De Wereldbank zou naar verluidt geholpen hebben bij de ontwerpfase van de nieuwe regelgeving.

De voorschriften rechtvaardigen de preventieve maatregelen die genomen zullen worden tegen het witwassen van geld en terrorismefinanciering, waarbij rekening wordt gehouden met consumentenbescherming en rapportagevereisten.

Licenties voor uitgifte CBDC

Naar verluidt zal de centrale bank van het land licenties aan EMI’s gaan afgeven voor de uitgifte van de nog te lanceren CBDC. Volgens de Minister van Financiën van het land, Asad Umar, zal het gebruik van EMI’s bij het bevorderen van de digitale economie financiële instellingen beter beschermen tegen cyberdreigingen. De vice-gouverneur van SBP, Jameel Ahmad, voorziet in het terugdringen van fiat-geïnduceerde corruptie en inefficiëntie door middel van CBDC’s. Hij zei het volgende:

Deze baanbrekende regelgeving is een bewijs van de toewijding van de SBP aan openheid, acceptatie van technologie en digitalisering van ons financiële systeem.

Pakistan niet enige land

Pakistan is zeker niet het enige land dat de lancering van een CBDC onderzoekt, of al bezig is met de ontwikkeling ervan. Er zijn inmiddels bijna 100 landen die hiermee aan de slag zijn gegaan. Zo deed het buurland India onlangs ook mee aan de race om een eigen CBDC te lanceren. Ze kondigde zelfs een ambitieus plan aan om tegen het eind van dit jaar nog een retail CBDC-pilot te starten.

Ze bevinden zich dan ook naar verluidt in de laatste fase van de voorbereiding van de pilot-uitrol voor hun digitale Roepie. In eerste instantie zal deze voor de detailhandel gelanceerd worden. Dit zal natuurlijk eerst getest moeten worden, waar naar verwachting ergens tussen de 10.000 en 50.000 gebruikers aan zullen deelnemen. Het is nog niet bekend wanneer de digitale Roepie officieel gelanceerd zal worden, of dat bijvoorbeeld China als eerste hun CBDC lanceren.

Regulatie nieuws

Nigeriaanse belanghebbenden dringen aan op classificatie van cryptocurrencies als grondstoffen
Terraform Labs gaat vier bedrijven verkopen om schulden af te betalen
Toezichthouder van Cyprus roept accountants op om terrorismefinanciering aan te pakken
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen