Regulatie Nieuws

Pakistan kondigt een verbod op cryptocurrencies aan

Ondanks een volatiele politieke situatie in het land, heeft de regering van Pakistan haar standpunt tegen cryptocurrencies verder versterkt, terwijl detailhandelaren nog steeds hun financiële posities beschermen tegen een devaluerende Pakistaanse roepie.

Crypto’s zullen “nooit gelegaliseerd worden” in Pakistan

Volgens lokale rapporten verklaarde minister van Financiën en Belastingen, Aisha Ghaus Pasha, tijdens een bijeenkomst met de Permanente Commissie voor Financiën van Pakistan dat cryptocurrencies “nooit zullen worden gelegaliseerd in Pakistan”.

Deze uitspraak werd gedaan in verband met de eis van de Financial Action Task Force (FATF) om cryptocurrency niet te legaliseren, om zo op de “Gray List” van de internationale financiële waakhond te blijven. Lokale nieuwsbronnen meldden dat Pakistan deze positie inneemt vanwege het feit dat het in strijd is met de voorwaarden van de FATF.

Naar verluidt heeft minister Pasha ook verklaard dat de centrale bank van Pakistan, de State Bank of Pakistan (SBP), samen met het ministerie van Informatietechnologie, de opdracht heeft gekregen om te beginnen met het verbieden van cryptocurrencies. In januari 2022 heeft de SBP voor het eerst duidelijk haar standpunt over deze nieuwe financiële technologie kenbaar gemaakt door aan te kondigen dat ze van plan was crypto te verbieden.

Veel soorten betalingen niet toegestaan door SBP

Volgens ten minste 2 bronnen zijn banken in Pakistan begonnen klanten te informeren dat de handel in cryptocurrency illegaal is.

Een bericht van een bank in Pakistan verklaarde: “Volgens wettelijke instructies van de State Bank of Pakistan (SBP) is elke overmaking van buitenlandse valuta direct/indirect buiten Pakistan naar overzeese valutahandel, margehandel en CFD-handelsapps/websites/platforms via welk betalingskanaal dan ook niet toegestaan/toegestaan door SBP, en dergelijke betalingen zijn inherent riskant en illegaal.”

Op 30 april 2023 rapporteerde de Pakistaanse krant Dawn dat banken formeel hun klanten hebben gewaarschuwd voor het gebruik van debet- of creditcards voor de handel in crypto. Dawn meldde echter ook dat cryptocurrencies steeds populairder worden in het land, met een jaarlijks handelsvolume van in Pakistan gevestigde portefeuilles dat is gestegen tot $25 miljard, een toename van $18 miljard naar $20 miljard een jaar eerder. Zeeshan Ahmed, country general manager bij Rain Financial, een op de Golf gebaseerd handelsplatform voor cryptocurrencies, bevestigde deze groei.

Poging tot verbod heeft plaatsgevonden

Op een moment van politieke onrust in Pakistan heeft er een poging tot verbod plaatsgevonden. Voormalig premier Imran Khan, die recentelijk gearresteerd werd op beschuldigingen van corruptie en enkele dagen geleden werd vrijgelaten nadat het Hooggerechtshof van Pakistan de arrestatie als onwettig verklaarde, bevindt zich momenteel in een “gespannen confrontatie” met de politie bij zijn huis in Lahore.

Khan beweert dat de politie van plan is hem opnieuw te arresteren, en deze arrestatie heeft al geleid tot massale protesten in het hele land.

Tegelijkertijd is de Pakistaanse roepie vorige week met 3,3% gedaald naar een historisch dieptepunt van 300 roepie per dollar.

Financiële instabiliteit leidt tot meer aankopen stablecoins

Vanwege de politieke en financiële instabiliteit hebben Pakistaanse detailhandelaren hun salarissen omgezet in stablecoins als een vorm van bescherming.

Ali Farid Khwaja, voorzitter van KTrade Securities en CEO van BlockTech Pakistan, verklaarde dat mensen bezorgd zijn over de staatsschuld, vooral omdat de Pakistaanse regering er niet in is geslaagd steun te verkrijgen van het Internationaal Monetair Fonds.

“Ik vermoed dat veel mensen USDT kopen op cryptoplatforms als een manier om blootstelling aan de Amerikaanse dollar te krijgen,” zei hij. “Zelfs Bitcoin heeft het goed gedaan in vergelijking met de Pakistaanse roepie. Tijdens de crypto-rally zouden naar verluidt meer dan 20 miljoen Pakistanen rekeningen hebben geopend op cryptoplatforms.”

Volgens Bilal Bin Saqib, een blockchain-investeerder, is de waarde van de Pakistaanse roepie het afgelopen jaar met maar liefst 57,4% gedaald ten opzichte van de dollar. Als slot verklaarde hij het volgende:

Het merendeel van de bevolking heeft ontdekt dat stablecoins de meest handige manier zijn om toegang te krijgen tot de Amerikaanse dollar, aangezien het verkrijgen van fysieke dollars wordt belemmerd door de huidige importbeperkingen.

Regulatie nieuws

27.000 investeerders geven $17,5 miljoen aan ChatGPT om voor hen te investeren
SBF wil documenten van oude advocatenkantoor FTX/Alameda dagvaarden om te gebruiken in zijn verdediging
BRICS denkt na over gigantische uitbreiding
Meer nieuws

Meest gelezen

AI-chatbot Bing voorspelt SHIB prijs voor juni
Concurrent van Ethereum stijgt 50 procent door AI-samenwerking
XRP stijgt boven $0,50: Redenen voor de stijging en belangrijke Datum in het verschiet