Nature-Top-Mountains-Flag-Mountain-China-583097
Regulatie

People’s Bank of China boekt vooruitgang met digitale Yuan

De centrale bank van China, de People’s Bank of China (PBoC), meldt dat het “soepel vordert” met de ontwikkeling van een door de overheid gesteunde digitale valuta.


Vijf jaar in de maak

De bank heeft haar verklaring afgegeven tijdens een werkconferentie in Beijing. Dit werd gister in een officieel nieuwsbericht gepubliceerd.

China heeft vijf jaar onderzoek en systeemontwikkeling besteed aan zijn aanstaande ‘centrale bank digitale valuta’ (CBDC). Ze zijn in december 2019 overgegaan tot de eerste echte pilot van de valuta.

De centrale bank zal de digitale valuta controleren. Dit in tegenstelling tot een particuliere gedecentraliseerde cryptocurrency. Hij zal 100% worden ondersteund door de reserves die commerciële instellingen aan de instelling betalen.

De PBoC heeft een korte verklaring afgelegd over de voortgang met de digitale yuan. Dit was een onderdeel van de vierde plenaire vergadering van het 19e Centrale Comité van de Communistische Partij van China en de jaarlijkse ‘Central Economic Work Conference’.

Met toespraken van PBoC-president Yi Gang en de Chinese Communistische Partijsecretaris Guo Shuqing, vatte de conferentie de werkzaamheden van de centrale bank in 2019 samen. Ook benadrukte de bank de belangrijkste taken voor het blijven ontwikkelen van ‘socialisme met Chinese kenmerken’ in 2020.

De opdracht van de bank voor 2020 omvat een aantal belangrijke taken. Namelijk het uitvoeren van ‘contracyclische aanpassingen’ van het monetaire beleid. Maar ook het aanpakken van financiële risico’s en het streven naar een voortdurende liberalisering van de nationale economie.


Beijing en de wereldwijde blockchain sector

De impact van de digitale reminbi en de centrale digitale valuta van China op bestaande gedecentraliseerde protocollen blijft onzeker. Analisten houden Beijing nauwlettend in de gaten voor aanwijzingen over de vorderingen. Met name ten aanzien van censuur, internationale strategie en regelgeving.

Joe Lubin, mede-oprichter van Ethereum heeft hier al eerder een statement over gemaakt:

“We zouden kunnen discussiëren over wat “gedecentraliseerd” in het geval van China zal betekenen. Als we het erover eens zijn dat ‘gedecentraliseerd’ op zijn minst een token is dat bestand is tegen censuur, autonoom en anoniem, is het moeilijk om de Chinese regering dat te zien faciliteren.”