Regulatie Nieuws

Politie Oekraïne neemt 3.800 PS4-consoles in beslag die illegaal ingezet werden voor minen crypto’s

De politie uit Oekraïne heeft een inval gedaan in een illegale crypto-farm in het land. Volgens een officiële aankondiging van de Oekraïense zat het de illegale crypto-farm op het voormalige terrein van JSC Vinnytsiaoblenergo, een lokaal elektriciteitsbedrijf.


Verbruikte stroom blijkt gestolen

Door de elektriciteitsmeters op een slimme wijze te manipuleren konden de illegale crypto-miners lang ongezien hun activiteiten uitvoeren. Het wordt dan ook dan ook beschreven als de grootste ondergrondse miningoperatie in Oekraïne tot dusver. In totaal werden bijna 5.000 computers gevonden, waaronder circa 3.800 Playstation 4’s. Ook deze Playstations werden ingezet om cryptocurrencies mee te minen. Hiernaast zijn meer dan 500 grafische kaarten gevonden, 50 verwerkingseenheden, meerdere notebooks, telefoons en flashdrives. De stroom die ze hierbij verbruikt hebben is niet betaald, waardoor de activiteiten automatisch als illegaal beschouwd worden.

Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn de maandelijkse verliezen van de staat als gevolg van elektriciteitsdiefstal tussen de $186.200 en $259.300. De illegale miningactiviteiten hebben namelijk mogelijk voor de elektriciteitstekorten gezorgd die daar waren. Deze tekorten lijken inmiddels opgelost te zijn.


Playstation 4 geen ideale mining-machine

Alhoewel er een enorm aantal aan Playstation 4’s gebruikt werden, blijkt dit zeker niet de ideale machine te zijn om cryptocurrencies mee te minen. Gezien de leeftijd van een Playstation 4 is deze inmiddels verouderd. Wanneer je dit vergelijkt met de crypto mining-installaties die tegenwoordig beschikbaar zijn, zou zelfs een PS4-configuratie met 16 consoles geen zinvol rendement opleveren wanneer je de stroom hiervoor legaal afneemt. Hoogstwaarschijnlijk is er hierdoor door het illegale bedrijf gekozen om dat niet te doen. Hiermee liepen ze echter enorm risico, waar ze nu dan ook beboet voor zullen worden.

Afgelopen jaar werd Oekraïne gerangschikt als leider in de Global Crypto Adoption Index van Chainalysis. Het Oost-Europese land probeert de regio te leiden met diverse voornamelijk crypto-vriendelijke initiatieven, zoals het voorstel van een wetsvoorstel dat tot doel heeft de juridische status van crypto-activa te bepalen, inclusief regels voor hun circulatie en uitgifte in het land.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten