Ethereum Nieuws

Populariteit Ethereum is ‘tweesnijdend zwaard’ – zo schrijft hedgefonds a16z

Ethereum is nog altijd de grote nummer één op het gebied van smart contracts en alles wat daaruit voortvloeit. Andreessen Horowitz en zijn hedgefund a16z hebben Ethereum eens onder de loep genomen en komen met enkele interessante bevindingen.

Het fonds waarschuwt vooral voor de populariteit van Ethereum die aan de ene kant goed is, maar ook voor problemen kan zorgen.

Populariteit als tweesnijdend zwaard

A16z noemt de populariteit van Ethereum in het onderzoek een tweesnijdend zwaard. Dat komt omdat Ethereum het belangrijk vindt dat de decentralisatie van het netwerk gewaarborgd is, waardoor concurrenten met snellere platforms op de markt komen. Het is bij concurrenten inderdaad mogelijk om sneller en goedkoper transacties te doen, met de keerzijde dat je inlevert op decentralisatie.

De grote vraag is of het grootste deel van de markt dat doorheeft en of ze überhaupt iets om de decentralisatie van Ethereum geven. Je kunt beargumenteren dat voor bijvoorbeeld NFTs een meer gecentraliseerd platform ook prima of zelfs beter is. Worden je NFTs gestolen op een NFT-platform van een bedrijf als Instagram? Dan kun je ze eenvoudig terughalen. Iets wat bij Ethereum onmogelijk is. Daarnaast zijn transacties in een gecentraliseerde omgeving altijd goedkoper.

Ethereum nog altijd favoriete platform developers

Als we de cijfers op het gebied van ontwikkelaars erbij pakken, dan torent Ethereum daadwerkelijk boven de concurrentie uit. Het netwerk heeft momenteel zo’n 4.000 actieve ontwikkelaars, terwijl nummer twee Solana het moet doen met 1.000 enthousiastelingen. Bitcoin en Cardano staan op nummer drie en vier met 500 en 400 ontwikkelaars. Het is niet geheel duidelijk hoe a16z aan deze cijfers komt en wanneer iemand als ontwikkelaar kwalificeert.

Ook qua transactiekosten is Ethereum momenteel de grote leider in vergelijking met de andere smart contract blockchains. Ethereum haalt dagelijks ongeveer 15,24 miljoen dollar aan transactiekosten binnen, terwijl BNB Chain, Avalanche, Fantom Polygon en Solana bij elkaar ongeveer 2,5 miljoen dollar per dag opbrengen. Ondanks de hoge kosten op de blockchain kiezen de meeste mensen op dit moment dus alsnog voor Ethereum.

Ethereum nieuws

Ethereum Shanghai-upgrade gepland voor 2023
Bitcoin en Ethereum koers stijgen, maar de inflatie baart zorgen
Vitalik Buterin waardeert hulp van Coinbase bij Ethereum EIP-4844
Meer nieuws

Meest gelezen

Tom Lee voorspelde een Bitcoin koers van $200.000, dit is wat hij nu te zeggen heeft
Europese Centrale Bank geeft grote waarschuwing over Bitcoin
Iemand stuurt 1 SHIB naar burn-adres

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten