Regulatie Nieuws

Portugal komt met wetsvoorstel van 28% belasting op de jaarlijkse cryptohandelwinsten

Waar Portugal eerder altijd beschouwd werd als een crypto belastingparadijs, is er nu een wetsvoorstel gekomen die de vermogenswinsten belast met 28%.

Belasting op cryptocurrencies

Dit werd duidelijk nadat het staatsbegrotingsdocument voor het jaar 2023 gepubliceerd werd. Deze bevatte een kort gedeelte over cryptocurrencies en een mogelijke belasting. Doordat digitale activa eerder niet als wettig betaalmiddel erkend werden in Portugal, bleven deze voor relatief lange tijd onaangeroerd.

In de sectie wordt opgemerkt dat de Portugese regering van plan is om een breed en adequaat belastingkader te ontwikkelen, dat specifiek gericht is op cryptocurrencies in termen van belasting en classificatie. Er wordt dan ook een voorstel gedaan voor alle transacties die gerelateerd zijn aan cryptocurrencies via activiteiten als mining of de handel, even als vermogenswinsten. Hierover wordt het volgende gemeld:

Winsten met betrekking tot crypto-activa die gedurende een periode van minder dan één jaar worden aangehouden, zijn onderworpen aan het tarief van 28% (onverminderd de aggregatieoptie), waarbij de winsten die betrekking hebben op crypto-activa die langer dan 365 dagen worden aangehouden, zijn vrijgesteld van belasting.

In gevallen van overdracht van crypto bij bijvoorbeeld erfenissen, wordt er een belastingtarief van 4% voorgesteld. Met de mogelijke invoering van het wetsvoorstel zou er veiligheid en rechtszekerheid op de Portugese crypto-markt aangeboden worden.

Onlangs werd in Duitsland een soortgelijk standpunt ten aanzien van crypto’s ingenomen. Zo hebben zij in mei van dit jaar nieuwe richtlijnen uitgebracht met duidelijke regels voor inkomstenbelasting voor cryptocurrency en virtuele activa. Particulieren die crypto’s als BTC of ETH meer dan 1 jaar na de overname verkopen, zijn geen belasting verschuldigd over de verkoop als ze winst maken. Het is nog te vroeg om te zeggen wat voor effect dit op de cryptomarkten wereldwijd zal gaan hebben.

Regulatie nieuws

Democraten en Republikeinen zetten SBF onder druk om voor Congres te verschijnen
Elon Musk verwijdert het Twitter-account van Kanye West
Italië overweegt 26% belasting op cryptowinsten
Meer nieuws

Meest gelezen

Europese Centrale Bank geeft grote waarschuwing over Bitcoin
Iemand stuurt 1 SHIB naar burn-adres
Waarom stijgt de Terra Classic koers vandaag?

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten