Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Rapport: Duidelijker beeld over Japanse CBDC tegen 2022

Volgens een Japanse overheidsfunctionaris zal Japan tegen het einde van 2022 een duidelijker beeld hebben gevormd over een digitale Yen.


CBDC heeft enorme impact op financiële instellingen

De functionaris gaf hiernaast ook aan dat meer details over het ontwerp van de CBDC een debat op gang kunnen brengen over hoe de uitgifte ervan financiële instellingen kan gaan beïnvloeden. Waar momenteel nog enkele zorgen zijn over een digitale Yen, heeft de centrale bank van het land al geconcludeerd dat een digitale yen geen nadelige gevolgen zou hebben voor particuliere bedrijven, op voorwaarde dat ze op de juiste manier zijn ontworpen.

Commerciële banken zouden naar verluidt baat hebben bij een verschuiving terug naar de controle van de bank over klantgegeven en zaken. Hideki Murai, lid van de Liberaal-Democratische Partij in Japan zei hierover het volgende:

“Als de BOJ CBDC zou uitgeven, zou dit een enorme impact hebben op financiële instellingen en het Japanse afwikkelingssysteem. CBDC heeft het potentieel om veranderingen in de financiële sector van Japan volledig opnieuw vorm te geven.”


China ligt voorop

Volgens Murai zou de BoJ in dit geval er dan ook voor moeten zorgen dat een digitale Yen volledig compatibel wordt gemaakt met de CBDC van andere landen. Mogelijke toekomstige complicaties op dit gebied worden op deze manier vermeden.

De Bank of Japan heeft afgelopen maart dan ook al een eerste experiment uitgevoerd, waar een proof-of-concept getest werd. Uit deze tests werd echter geconcludeerd dat de bank op dat moment nog niet helemaal klaar was voor de implementatie van een CBDC. Nu is duidelijk geworden dat zij verwachten in 2022 hier wel klaar voor te zijn. Hierom zullen ze dan met een duidelijk beeld komen over een mogelijke digitale Yen.

China leidt momenteel de CBDC-markt. Zij verwachten hun eigen CBDC rondom de Olympische Winterspelen in Peking te kunnen lanceren, wat in februari 2022 georganiseerd zal worden. Zij lijken hiermee de race te winnen naar de lancering van zo’n eigen digitale valuta.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten