Hong Kong
Regulatie

Rapport: Inwoners Hongkong zijn niet geïnteresseerd in digitale Yuan

Het door de Chinese overheid geliefde project van de digitale valuta van de centrale bank (CBDC) heeft nog weinig enthousiasme opgewekt onder de inwoners van Hongkong.

Weinig aanvragen

Gedurende de eerste 4 dagen sinds de digitale Yuan (ook wel bekend als ‘e-CNY’) toegankelijk werd gemaakt voor de stadsbewoners om in hun digitale wallets te plaatsen, hadden slechts 625 Hongkongers dit daadwerkelijk gedaan. Om dit in contrast te zetten: de stad kent ruim 7.4 miljoen inwoners.

Op 28 februari meldde een lokale krant dat de stad Shenzhen als eerste in het land machines had geïnstalleerd die hard wallets uitdeelden voor de digitale Yuan. Vanwege de unieke ligging van de stad als toegangspoort van Hongkong naar het vasteland van China waren de machines geprogrammeerd om uitsluitend de inwoners van Hongkong te bedienen.

Het initiatief, gelanceerd door de Bank of China en smartcard-aanbieder Octopus Card, had als doel om tegen 31 maart 50.000 hard wallets uit te geven. In de eerste 4 dagen na de installatie van de machines werden echter slechts 625 wallets aangevraagd door klanten.

Zelfs de door de overheid gesubsidieerde 20% korting op aankopen bij 1.400 lokale verkopers voor bezitters van de CBDC, lijkt geen doorslaggevende factor te zijn voor potentiële gebruikers.

Inspanningen zullen worden voortgezet

De Securities Times benadrukt echter dat lokale autoriteiten hun inspanningen zullen voortzetten om de digitale yuan te promoten onder de inwoners van Hongkong, waaronder het project van een hard wallet voor simkaarten die financiële en communicatieve functies combineert. Dit is deel van een bredere politieke missie om de onlangs onafhankelijke eilandstad te integreren in de Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area.

Ondanks inspanningen van de Bank of China verloopt de acceptatie van e-CNY in het land nog steeds traag. In oktober 2022, 2 jaar na de introductie van de CBDC op de markt, was het totale aantal e-CNY-transacties nog maar net boven de 100 miljard Yuan ($14/€13 miljard). In februari 2023 gaven meerdere steden als slot naar verluidt meer dan 180 miljoen Yuan ($26,5/€25 miljoen) aan CBDC weg in programma’s zoals subsidies en consumptiebonnen om de acceptatie te stimuleren tijdens de nieuwe maanjaarperiode.

Regulatie nieuws

Hoe de Federal Reserve de rente kan verlagen, zonder de rente te verlagen
Taiwanese cryptobedrijven sluiten zich aan bij vereniging voor zelfregulering
Campagne-team van Biden onderzoekt mogelijkheden voor cryptodonaties
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken