Binance Logo
Exchange, Regulatie

Rechtszaak van SEC tegen Binance veroorzaakt onzekerheid in de cryptosector

De rechtszaak van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission tegen crypto-exchange Binance en CEO Changpeng Zhao (CZ) zorgt voor nieuwe onzekerheid in een sector die worstelt om mainstream relevantie te behouden.

SEC klaagt Binance aan

De SEC beschuldigde Binance Holdings Ltd. en CZ van het verkeerd omgaan met de fondsen van klanten, het misleiden van investeerders en toezichthouders en het overtreden van effectenregels. De actie draagt ​​bij aan de regelgevende druk op het grootste crypto-handelsplatform. Het is ook weer een blauw oog voor crypto na een nederlaag in 2022 die heeft bijgedragen aan de ondergang van rivaal FTX. Dit crypto-platform ging failliet te midden van een golf van beschuldigingen van fraude.

De markt staat voor een zware taak om het vertrouwen te herstellen. Ondertussen gaan beleggers al over op thema’s als kunstmatige intelligentie-aandelen. De totale waarde van digitale coins is gedaald tot $1,1 biljoen. In 2021 was dit meer dan $3 biljoen, toen gigantische stimulansen in het pandemie-tijdperk tokens zoals Bitcoin een boost gaven.

Jane Street Group, Jump Trading en andere grote handelsfirma’s hebben zich teruggetrokken uit crypto in de VS. De reden hiervoor is het verscherpte toezicht op de regelgeving. De daaruit voortvloeiende afname van de liquiditeit kan een obstakel vormen voor investeerders. Het wordt namelijk moeilijker om in en uit investeringen in digitale activa te stappen.

“De industrie zal er over een jaar heel anders uitzien”

“De industrie zal er over een jaar heel anders uitzien”, schreef Markus Thielen, hoofd onderzoek bij Matrixport, in een notitie. Hier voegde hij het volgende aan toe:

De handelsvolumes zullen waarschijnlijk verder dalen en de omzetprognoses van de marktmakers onder druk zetten. Crypto in de VS zal een nucleaire winter blijven doormaken.

De SEC noemde in de klacht 12 coins als activa die onder zijn bevoegdheid vallen. De lijst met tokens die als niet-geregistreerde effecten worden beschouwd, wordt nu dus uitgebreid tot meer dan $115 miljard aan crypto. Dat houdt in dat er strikte regels moeten gelden. Dit kan betekenen dat de tokens moeilijker te verhandelen zouden kunnen zijn als exchanges terughoudender zijn om ze op te nemen.

De prijzen van digitale activa zagen dinsdag een daling als gevolg van de rechtszaak. Een index van de top 100 coins is ongeveer 4% gedaald sinds de klacht maandag werd ingediend. Bitcoin, het grootste token, is dichter bij het niveau van $25.000 gezakt.

De netto-uitstroom van de Binance-beurs bereikte maandag $702 miljoen. Dit het hoogste niveau sinds februari, volgens een Dune Analytics-dashboard.

Binance noemde de actie van de SEC “teleurstellend” en zei dat het te goeder trouw met het bureau had onderhandeld om de zaak op te lossen.

“Hoewel wij de beschuldigingen van de SEC serieus nemen, zouden ze niet het onderwerp moeten zijn van een SEC-handhavingsmaatregel, laat staan ​​op basis van een noodgeval”. Zo reageerde het bedrijf.

Wij zijn van plan ons platform krachtig te verdedigen.

Het onvermijdelijke is gebeurd

Voor sommige crypto-experts volgt de sector slechts een verwachte boom- en bust-cyclus. Ze wijzen op een stijging van 56% van Bitcoin dit jaar als bewijs dat het herstel gaande is.

Noelle Acheson, auteur van de nieuwsbrief Crypto Is Macro Now, zei:

Zelfs in maart nog verklaarden advocaten van de SEC openlijk dat Binance een niet-geregistreerde effectenbeurs runde, dus we wisten dat deze dag zou komen. Tot op zekere hoogte is het een opluchting dat het onvermijdelijke is gebeurd.

Buiten de VS proberen locaties zoals Hong Kong en Dubai crypto-investeringen voor het gerecht te brengen. De Europese Unie heeft in april de meest uitgebreide regels voor digitale activa goedgekeurd.

Dat geeft cryptobedrijven mogelijk vriendelijkere plekken om te proberen te herstellen van de crash van vorig jaar. “Het gebrek aan duidelijkheid in de Amerikaanse regelgeving zal crypto naar andere rechtsgebieden drijven”, zegt Cici Lu, oprichter van blockchain-adviseur Venn Link Partners.

Exchange nieuws

Binance in vergevorderde onderhandelingen om meerderheid in Zuid-Koreaanse beurs Gopax te verkopen
Bitget rapporteert kapitaalinstroom van $700 miljoen en groeiend websiteverkeer in Q2 2024
Goed crypto nieuws? FTX terugbetalingen van $16 miljard starten waarschijnlijk in december
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?