wright
Blockchain

Recordaantal bestuurders verlieten crypto-bedrijven in 2022

Het jaar 2022 is niet het jaar van de crypto-industrie geworden. Met nog een aantal dagen te gaan tot de start van 2023, kunnen we in ieder geval stellen dat 2022 het jaar van de ontslagen of opgestapte bestuurders bij crypto-bedrijven was. Wij hebben een paar grote jongens voor je op een rijtje gezet.

FTX CEO Sam Bankman-Fried

Voor de eerste plaats kunnen we natuurlijk niet heen om Sam Bankman-Fried, de gevallen CEO en oprichter van FTX. Lange tijd werd Bankman-Fried gezien als een grote held binnen de industrie, totdat iets meer dan een maand geleden duidelijk werd dat hij, FTX en Alameda Research de tegoeden van klanten vergokte. Uiteindelijk zijn er miljardentekorten ontstaan en stortte het complete handelsimperium van Bankman-Fried in elkaar.

Uiteindelijk stapte Bankman-Fried op 11 november op. Enkele weken later werd hij opgepakt en inmiddels is Bankman-Fried uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hem waarschijnlijk een hele pittige gevangenisstraf te wachten staat. Als alles volgens verwachting verloopt, dan is de kans heel klein dat Bankman-Fried ooit nog op vrije voeten komt nadat hij achter de tralies beland is.

Celsius CEO Alex Mashinsky

De volgende ‘grootheid’ op de lijst is Alex Mashinsky, de voormalig CEO van Celsius. Je kent Celsius waarschijnlijk nog wel van de problemen die ontstonden na de implosie van Terra in mei 2022. Uiteindelijk bleek dat Celsius, een crypto-leenplatform, veel teveel risico had genomen en ook gokte met de tegoeden van klanten. Opvallend is dat Mashinsky voor het voordat hij zijn positie bij Celsius verliet nog 10 miljoen dollar opnam.

Kort na die opname moest Celsius de opnames totaal schorsen, waardoor mensen de ‘move’ van Mashinsky niet helemaal meer vertrouwden. Volgens zijn advocaat zou Mashinsky dat bedrag echter gebruikt hebben om de federale belasting te betalen en had hij die 10 miljoen door het jaar heen netjes zelf gestort.

MicroStrategy CEO Michael Saylor

Ook het Bitcoin-bedrijf MicroStrategy nam in 2022 afscheid van zijn flamboyante CEO Michael Saylor. Opvallend is dat Saylor niet helemaal weg is bij MicroStrategy. Hij is enkel van functie veranderd. Momenteel is hij werkzaam in de rol van bestuurder voor MicroStrategy. Daarvoor was hij de langszittende CEO van een beursgenoteerde onderneming in Amerika.

Het MicroStrategy van Michael Saylor heeft ruim 130.000 Bitcoin weten te verzamelen in de relatief korte periode dat ze onder een Bitcoin-standaard opereren. Al moet gezegd worden dat het bedrijf sinds de start van de bearmarkt niet echt meer gekocht heeft.

Blockchain nieuws

Grote upgrade voor ShibaSwap: Verhuisd naar Shibarium-blockchain
Deutsche Bank werkt samen met centrale bank van Singapore aan tokenisatieproject
De Rwandese centrale bank gaat door met hun ambitieuze CBDC-retailproject
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Kan de Ripple (XRP) koers 50 dollar worden?