Amerika, bitcoin
Bitcoin

Reddit-gebruiker organiseert bankrun op 1 april

Op het populaire internetforum Reddit is een wel heel bijzondere oproep verschenen. De gebruiker ‘Frank_Caswole’ publiceerde twee dagen geleden namelijk een idee voor een massale bankrun op 1 april 2023. Dat lijkt een leuke grap, maar zoiets kan in het digitale tijdperk serieuze consequenties hebben voor de economie.

Een crisis is niet grappig

Je weet natuurlijk nooit wat voor figuur er achter een oproep als deze zit en het voelt waarschijnlijk lekker rebels om zoiets te organiseren. Het gevaarlijke is echter dat hier in theorie de hele wereldeconomie door zou kunnen omvallen als de groep met gekkies groot genoeg wordt.

Als deze groep op Reddit er daadwerkelijk in slaagt om een bankrun te organiseren, dan kan dat betekenen dat er meer banken in de problemen komen en er mogelijk een recessie ontstaat. Daarmee zou de werkloosheid omhoog schieten en ook voor investeringen zou dat niet de beste uitkomst zijn.

Wat dat betreft is het nog maar de vraag of we hier als crypto-gemeenschap om moeten staan te springen. Het laat echter wel zien wat de kracht en de gevaren van social media in potentie zijn. Vrijwel vanuit het niets kan een kleine groep mensen een beweging creëeren die in theorie een hele economie omver kan werpen als het uit de hand loopt.

Lastig voor centrale banken

Deze actie op Reddit laat ook zien dat het digitale tijdperk weer nieuwe uitdagingen met zich meebrengt voor het financiële systeem. Vroeger was het niet zomaar mogelijk om dit soort oproepen te verspreiden en was het veel eenvoudiger om de economie te controleren.

Tegenwoordig kan iedereen in theorie zijn mobiele telefoon pakken en al zijn tegoeden gebruiken om Bitcoin of andere financiële assets te kopen. Daarmee heb je in feite een digitale bankrun.

We hoeven immers niet meer naar de pinautomaat om ons geld weg te halen bij de banken, want Bitcoin is bijvoorbeeld een alternatief dat digitaal beschikbaar is. Nu zal deze actie waarschijnlijk niet het effect hebben waar de relatief kleine groep Redditors op hoopt, maar het kan in de toekomst zomaar eens heel verkeerd uitpakken voor het traditionele financiële systeem.

Bitcoin nieuws

Cryptobeurzen betalen Mt. Gox Bitcoins uit, verkoopgolf op komst?
Waarom is de Bitcoin koers gedaald tot onder de $65.000?
Nvidia koers schiet 6,80% omlaag: ook Bitcoin in de problemen
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk: Amerika gaat failliet
Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen