ripple, xrp, donker
Ripple

Ripple aangeklaagd wegens inbreuk op handelsmerken

Ripple Labs Inc. wordt aangeklaagd wegens vermeende inbreuk op een handelsmerk van verschillende banken. Een rechtszaak aangespannen door het New Payments Platform Australia (NPPA), een joint venture tussen de Reserve Bank of Australia en 13 binnenlandse banken, beweert dat Ripple zijn PayID-merk heeft gekopieerd.


Schadevergoeding en verbod geeïst

De service van NPPA bestaat al meer dan twee jaar en helpt bij het faciliteren van directe betalingen via 68 miljoen Australische bankrekeningen. Ripple lanceerde in juni zijn grensoverschrijdende betalingsdienst, ook wel PayID genoemd, in samenwerking met 40 bedrijven.

Volgens een rapport van The Age eist NPPA zowel schadevergoeding als een permanent verbod om te voorkomen dat Ripple het PayID-merk in Australië gebruikt. Het betalingsplatform beweert dat het Amerikaanse cryptobedrijf zijn geregistreerde handelsmerk heeft opgeheven om nauw verwante diensten aan te bieden.


Producten ‘bedriegelijk’ vergelijkbaar

Ripple heeft tijdens een eerste hoorzitting bij de federale rechtbank van Australië deze week voorlopig ingestemd om zijn service vanuit Australië te geo-blokken.

“De service van Ripple wordt duidelijk aangeboden onder een merk dat in wezen identiek is aan of bedrieglijk vergelijkbaar is met het geregistreerde handelsmerk NPPA PayID en in staat is tot dezelfde of vergelijkbare services”, zei NPPA in haar rechtszaak.


In strijd met de wet

De banken, waaronder ANZ, Westpac en NAB, beweren dat de PayID-service van Ripple in strijd is met de lokale Trademarks Act. Ze zeggen dat het “misleidend en bedrieglijk gedrag vormt” onder de Australische consumentenwetgeving en de Australische Securities and Investment Commissions Act.

NPPA zei dat de dienst zijn merk “onherroepelijk zou kunnen beschadigen”. Het beweert dat Ripple’s PayID ook kan worden gebruikt om illegale activiteiten te vergemakkelijken “zoals witwassen van geld, financiering van terrorisme en schending van mensenrechten”.

De digitale XRP-valuta van Ripple is de derde grootste ter wereld, met een marktkapitalisatie van $12,25 miljard. Tijdens het kwartaal van april tot juni 2020 meldde het in San Francisco gevestigde bedrijf dat de over-the-counter-verkoop van XRP met 1.760% steeg naar $32,55 miljoen, vergeleken met $1,75 miljoen in het voorgaande kwartaal.