Newsbit

Ripple (XRP)

Ripple berekent: “XRP tien keer minder volatiel dan fiat”

Ripple (XRP)

Onlangs stelde Ripple-CEO Brad Garlinghouse dat het gebruik van XRP voor internationale betalingen prijsrisico’s voor banken en betaalproviders kan verminderen. Op 8 oktober sprak hij bij de Economic Club of New York over de voordelen van XRP bij ‘cross-border’ transacties. Gisteren plaatste Ripple op haar website een berekening naar aanleiding van deze bewering van de CEO: hieruit blijkt dat XRP voor internationale betalingen tien keer minder volatiel is dan fiat-valuta’s.


“Crypto is pas net begonnen”

In oktober was Brad Garlinghouse aanwezig bij de Economic Club of New York. In een gesprek met Liz Claman van Fox Business besprak Ripple’s CEO de ontwikkelingen van cryptocurrencies en blockchain. Hij legde aan de hand van een honkbal-analogie uit dat de crypto-markt volgens hem nog ongeveer moet beginnen:

“Ik denk dat de crypto-industrie nog erg aan het ontwikkelen is. Mensen vragen me wel eens: ‘Hoe ver zijn we nu met de crypto-markt? In welke inning zitten we nu?’ Ik denk dat de wedstrijd nog moet beginnen, zeg maar: we zijn nog niet eens in de eerste inning. Als ik zie hoe het zich ontwikkelt, zie ik veel overeenkomsten met het internet in de jaren ’90. Het voelt een beetje hetzelfde, omdat ik denk dat blockchain en crypto’s impact zullen hebben op veel markten.”

Hij beschreef hoe XRP internationale betalingen kan verbeteren, en hoe het voordelen biedt voor betaalproviders en banken. De Ripple-CEO gaf het voorbeeld van MoneyGram, een van ‘s werelds grote betaalverwerkers. Ten opzichte van fiat kan XRP transactietijd verkorten, kosten besparen en de concurrentiepositie van het bedrijf verbeteren. Om die reden is MoneyGram een van de bedrijven die XRP gebruiken voor internationale betalingen. Er is overigens nog een groot voordeel van het gebruik van Ripple’s crypto-token, vertelde hij: bedrijven en banken hoeven niet langer voorgefinancierde accounts te houden bij partners. In het fiat-systeem is dit nodig omdat transacties anders dagen duren om voltooid te worden. Door gebruik van XRP kan de bank of het bedrijf deze bedragen toevoegen aan de actieve cash flow, stelde Garlinghouse.


Is de prijs van XRP te volatiel?

Verder in het gesprek vroeg de Fox-presentatrice of crypto-koersen niet te volatiel zijn om ze te gebruiken voor transacties. Dit is een vraag die meermaals is gesteld uit verschillende hoeken, vaak als argument tegen de adoptie van cryptocurrencies. Volgens Garlinghouse is deze aanname echter ongeldig. Hij beweerde dat banken en bedrijven door XRP te gebruiken zelfs veel minder prijsrisico lopen:

“Als je 270.000 seconden [de gemiddelde duur van een ‘cross-border’ transactie, red.] vermenigvuldigt met een fiat-valuta, en je vergelijkt dat met drie of vier seconden in een volatiel betaalmiddel als XRP, zie je dat je met XRP uiteindelijk minder prijsrisico loopt dan met fiat.”

Gisteren kwam Ripple op haar website met een reactie op deze bewering. Het artikel werkt een berekening uit om de CEO op zijn uitspraken te fact-checken. Er wordt gekeken naar twee mogelijke transacties: een wordt voltooid met XRP, en de andere is een traditionele fiat-transactie. Om de berekening volledig te maken zoeken ze de resultaten uit voor meerdere scenario’s: een stijgende koers, een dalende koers, en de koers gedurende September 2019.

Uit de cijfers blijkt dat Brad Garlinghouse absoluut gelijk had: een gemiddelde XRP-betaling kent tien keer minder volatiliteit dan een standaard SWIFT-betaling met fiat. Volgens het artikel is een minuut aan XRP-prijsrisico gemiddeld ongeveer gelijk aan 2 uur fiat-prijsrisico.


De strijd met SWIFT

Hoewel dit verschil groot lijkt, is Ripple dus toch de betere optie bij internationale betalingen. Dit komt omdat ‘cross-border’ transacties via het verouderde SWIFT-netwerk tot wel vier dagen kunnen duren. Met XRP wordt het grote deel van de opdrachten binnen enkele seconden voltooid. Hierdoor hoeft een bank maar heel korte tijd koersrisico te lopen over de XRP-prijs, zo staat beschreven in het artikel. Het is daarom logisch dat bedrijven als MoneyGram zo positief zijn over de voordelen van XRP voor betalingen, zo besluit het artikel op de Ripple-website.

Deze week schreef Newsbit dat Rusland, China en India wellicht het gebruik van Ripple’s token overwegen als alternatief voor het SWIFT-netwerk. De drie landen zijn bezig met het creëren van een netwerk dat de functies van het wereldwijd dominante SWIFT kan vervangen. Al sinds 1973 is dit bedrijf verantwoordelijk voor internationale betalingen. Tegenwoordig zijn ruim 8.000 banken, betaalproviders en instituties aangesloten bij SWIFT. Toch zijn velen het er over eens dat dit netwerk ernstig verouderd is en dat het niet meekan in deze tijd. Ripple’s grote doelstelling is om (internationale) betalingen te stroomlijnen. Zij willen de tekortkomingen van SWIFT oplossen met XRP, door snellere en goedkopere transacties aan te bieden voor financiële instituties.

 

Gerelateerd Nieuws

Scroll to Top