Ripple labs, Ripplenet
Ripple

Ripple CEO: ‘Hinman-documenten zijn het wachten waard’

Als we Ripple CEO Brad Garlinghouse mogen geloven, dan zijn de zogenoemde Hinman-documenten het wachten waard. Deze documenten kunnen volgens hem zelfs zo zwaar wegen in de rechtszaak tegen de SEC dat ze de boel compleet in het voordeel van Ripple kunnen ombuigen. Op dit moment wachten we al ruim 18 maanden op het vrijgeven van de documenten.

Wat zijn de Hinman-documenten?

De naam Hinman verwijst naar William Hinman, die in 2018 in een hoge functie actief was bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). In dat jaar gaf Hinman een toespraak, waarin hij onder andere opnoemde dat cryptocurrency’s als Bitcoin en Ethereum in het begin misschien kwalificeren als effect, maar na verloop van tijd een digitale grondstof kunnen worden als ze voldoende decentraal zijn.

In de Hinman-documenten staan in feite de beraadslagingen die ten grondslag liggen aan de bovenstaande uitspraak. Daaruit kan dus blijken in hoeverre een project decentraal moet zijn om niet meer als effect te kwalificeren voor de Amerikaanse wet- en regelgeving.

Verder is het lastig voor een toezichthouder om in een later stadium op dergelijke uitspraken terug te komen. Uiteraard is dat mogelijk, maar een rechter zal er niet snel in meegaan als ze eerst het tegenovergestelde beweerden. Als het heel eenvoudig zou zijn voor de toezichthouder om de spelregels continu te veranderen, dan zou dat de bedrijvigheid in een land niet bevorderen.

Nog geen eindoordeel

De zaak tussen Ripple en de SEC loopt nu al sinds december 2020 en er is nog steeds geen duidelijkheid over een einddatum. Voor de start van 2023 werd voorspeld dat de rechter ergens in de loop van de eerste helft van dit jaar een oordeel zou vellen. Dat is echter nog steeds niet gebeurd.

Ripple-advocaat John Deaton voorspelde laatst dat de rechter waarschijnlijk voor 30 september een uitspraak doet in de zaak tussen de toezichthouder en Ripple.

Het is goed mogelijk dat die uitspraak grote gevolgen heeft voor de gehele industrie. De SEC beweert immers dat XRP als effect kwalificeert en afgelopen weken deden ze precies hetzelfde voor Polygon, Cardano en nog een bak andere grote projecten.

Als de rechter van oordeel is dat XRP niet kwalificeert als effect, dan kan dat weleens een positieve uitwerking hebben op de rest van de markt.

Ripple nieuws

Oplopende spanningen in Ripple-SEC rechtszaak door geschil over deskundige getuigenis
Ripple versterkt positie in Japan door nieuwe samenwerking
Waarom deze week cruciaal wordt voor Ripple (XRP)
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Macro-guru: Ethereum en Solana gaan richting de ‘bananen-zone’
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?