CBDC - central bank digital currency
Regulatie

Robert F. Kennedy Jr wil een einde te maken aan de Amerikaanse inspanningen om richting CBDC te gaan

In een opmerkelijke ontwikkeling in de Amerikaanse politiek heeft Robert F. Kennedy Jr., bekend als de eerste presidentskandidaat die Bitcoin accepteert voor campagnedonaties, zijn steun uitgesproken om samen met Donald Trump de invoering van een digitale munteenheid van de centrale bank (CBDC) in de Verenigde Staten te bestrijden.

Potentiële gevaren van een CBDC

Kennedy, die recentelijk zijn partijlidmaatschap van de Democratische Partij opzegde, plaatste op 24 januari een fragment van zijn media-optreden op het socialemediaplatform X. Hierin besprak hij de potentiële gevaren van de CBDC, en citeerde hij een gesprek met Joseph Mercola, bekend om zijn steun aan alternatieve geneeswijzen en zijn podcast ‘Take Control Over Your Health’.

In een uitgesproken video van één minuut benadrukte Kennedy de privacyzorgen die gepaard gaan met een CBDC, stellende dat dit de overheid de mogelijkheid zou geven om elke financiële transactie van burgers te monitoren. Hij waarschuwde voor een scenario waarin de overheid deze informatie zou kunnen gebruiken voor chantage of om druk uit te oefenen, en voegde daaraan toe: “Het [een CBDC] is een ramp voor de mensenrechten en voor de burgerrechten.”

Kennedy verwees ook naar China, waar de lokale CBDC, bekend als de ‘digitale yuan’, gekoppeld is aan een uitgebreid sociaal kredietsysteem. Hij citeerde Amerikaanse politici die beweren dat de Chinese overheid de toegang van een individu tot zijn eigen geld kan beperken op basis van het gedrag dat door straattoezicht camera’s wordt vastgelegd.

Zorgen ondersteund door rapport

Deze zorgen worden verder ondersteund door een rapport van Chainalysis uit 2023, dat waarschuwt dat China de gegevens van de digitale yuan zou kunnen koppelen aan andere surveillancegegevens en deze zou kunnen integreren in zijn sociale kredietsysteem, wat serieuze privacyimplicaties met zich mee zou brengen.

In zijn strijd tegen de opkomst van de CBDC, beloofde Kennedy alle pogingen om naar een dergelijk systeem te evolueren te dwarsbomen als hij tot president wordt verkozen. Hij benadrukte het belang van het behoud van papieren contant geld en herinnerde de luisteraars eraan dat Bitcoin een betere bescherming biedt dan traditioneel contant geld.

Kennedy is niet de enige tegen een CBDC

Kennedy is niet de enige presidentskandidaat die zich uitspreekt tegen de CBDC. Donald Trump, ook een kandidaat voor het presidentschap, heeft herhaaldelijk beloofd een CBDC in de Verenigde Staten ‘nooit toe te staan’. Andere voormalige Republikeinse tegenstanders, zoals Vivek Ramaswamy en de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, hebben tijdens hun presidentiële campagnes ook een pro-crypto- en anti-CBDC-standpunt ingenomen.

De strijd van Kennedy om op de stembiljetten te komen blijft voortduren. Hij overweegt nu een kandidaatstelling voor de Libertarische Partij na minder strenge eisen voor handtekeningen van kiezers te hebben ondervonden dan als onafhankelijke kandidaat. Deze ontwikkelingen benadrukken een groeiende weerstand tegen de CBDC en een interessante dynamiek in de aanloop naar de presidentsverkiezingen.

Regulatie nieuws

Hong Kong stopt met accepteren licentieaanvragen van crypto-exchanges
SBF eist een gevangenisstraf van 6,5 jaar en zegt tegen gevangenisbewakers dat ze in Solana moeten investeren
Spanje publiceert lijst met niet-geregistreerde cryptobedrijven
Meer nieuws

Meest gelezen

ECB: Bitcoin heeft ‘nul waarde’ en staat op instorten
Zoveel geld zou je nu hebben als je een jaar geleden voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Crypto analist: Dogecoin koers kan 11.500% stijgen