Robinhood
Exchange

Robinhood koopt de aandelen van Sam Bankman-Fried terug ter waarde van $600 miljoen

Robinhood kocht donderdag de aandelen ter waarde van $606 miljoen terug die ooit in handen waren van FTX-oprichter Sam Bankman-Fried. De rechtbank keurde dit eerder deze week goed.

Aandelen zijn vrijgegeven

De aandelen hadden een geschatte waarde van 450 miljoen dollar toen ze in januari door het Amerikaanse Ministerie van Justitie (DOJ) in beslag werden genomen. Dit gebeurde slechts een maand nadat Sam Bankman-Fried, de oprichter van de crypto-exchange FTX, was gearresteerd en beschuldigd van misdrijven die verband hielden met de ondergang van FTX afgelopen november. Bankman-Fried heeft zijn onschuld bepleit en wacht nu op zijn proces, dat in oktober gepland staat.

In een juridische indiening die Robinhood afgelopen donderdag heeft ingediend, gaf het bedrijf aan zijn kasreserves te hebben aangewend om de in beslag genomen aandelen van Bankman-Fried terug te kopen. Districtsrechter Lewis Kaplan, die toezicht houdt op de strafzaak tegen Bankman-Fried wegens vermeende fraude, oordeelde eerder al dat een dergelijke transactie mocht doorgaan. Hij voegde eraan toe dat het DOJ het aanbod van Robinhood zou kunnen afwijzen als het transactievoordeel zou opleveren voor individuen die betrokken waren bij de vermeende misdaden van FTX.

Rechter Kaplan schreef: “De US Marshals Service is gemachtigd om een besloten verkoop van de Robinhood-aandelen na te streven.” Hij benadrukte dat deze beslissing “in het beste belang van alle relevante stakeholders” was.

Koers van Robinhood stijgt

De aandelenkoers van Robinhood heeft een stijging van ongeveer 3% ervaren, waardoor de totale marktkapitalisatie van het bedrijf nu ruim boven de $10 miljard uitkomt. Jason Warnick, de Chief Financial Officer van Robinhood, verklaarde afgelopen vrijdag dat het bedrijf “verheugd is over de succesvolle afronding van de aandelenaankoop.”

Eerder had een aankondiging van CEO Vlad Tenev al een positieve impact op de aandelen van Robinhood. Tenev onthulde dat de Raad van Bestuur van het bedrijf de aandeleninkoop reeds in februari had goedgekeurd, wat toen resulteerde in een handelsstijging van ongeveer 5%.

Waar komen deze aandelen vandaan?

Gary Wang, medeoprichter van FTX samen met Sam Bankman-Fried, heeft een schuldbekentenis afgelegd voor misdrijven gerelateerd aan de ineenstorting van de crypto-beurs FTX. Hij verwierf de aandelen van Robinhood via een speciaal daarvoor opgerichte holdingmaatschappij, Emergent Fidelity Technologies, enkele maanden voordat FTX failliet ging.

Om de aankoop te financieren, wendden Wang en Bankman-Fried zich tot Alameda, een zusteronderneming van FTX, voor een omvangrijke lening van $546 miljoen. Zowel Bankman-Fried als de kerngroep rondom FTX staan onder verdenking van het verstrekken van buitensporig grote leningen met klantgelden en ander onethisch gedrag.

Na het faillissement van FTX startte BlockFi, een voormalige aanbieder van crypto-financiële diensten, een rechtszaak tegen Bankman-Fried. Volgens BlockFi waren de Robinhood-aandelen als onderpand verstrekt op basis van een overeenkomst die in de voorafgaande november was vastgelegd. Rechter Kaplan vermeldde in zijn besluit dat BlockFi op de hoogte zou moeten worden gebracht als de overeenkomst met Robinhood zou worden ontbonden.

In een poging de aandelen te behouden, hebben de advocaten van Bankman-Fried in januari een verzoek ingediend, waarin ze stelden dat de aandelen nodig waren om zijn strafrechtelijke verdediging te financieren. Rechter Kaplan keurde echter de verkoop van de aandelen goed en bepaalde dat de netto-opbrengsten zouden worden gestort in een door het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) beheerd beslagleggingsfonds.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Exchange nieuws

Uitleveringspapieren voor Binance-directeur afgerond door Nigeriaans Interpol
Voormalig CEO van Binance, Changpeng Zhao, veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf
Voormalig Binance-topman voor de rechter: Risico op gevangenisstraf
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Bitcoin koers valt onder de $60.000 – wat is er aan de hand?