Regulatie

Rusland kan cryptocurrency gebruiken om sancties af te zwakken

Toen Amerika in 2014 de invasie van Rusland op de Krim veroordeelde stelde het land strenge sancties op. De klap voor de Russische economie was enorm. Volgens economen kostten deze sancties Rusland meer dan $50 miljard per jaar. Sindsdien is de cryptomarkt explosief gestegen. Dat is slecht nieuws voor handhavers van sancties en goed nieuws voor Rusland.


Rusland heeft een plan om sancties af te zwakken

Vandaag zullen Europa en Amerika zeer strenge sancties tegen Rusland uitvaardigen vanwege het conflict in Oekraïne, met als doel de toegang tot buitenlands kapitaal te dwarsbomen. Toch kan dit wel eens minder nut hebben dan westerse landen hopen. Rusland bereidt zich namelijk al jaren lang voor om de ergste effecten van de sancties af ​​te vlakken door deals te sluiten met iedereen over de hele wereld die met hen wil samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan China.

Ook zeggen experts dat Rusland wellicht cryptocurrencies zal gaan gebruiken om controlepunten te omzeilen en zo geldoverdrachten te kunnen blijven uitvoeren.

“Rusland heeft veel tijd gehad om over deze specifieke consequentie na te denken”, zegt Michael Parker, expert anti-witwas praktijken in Amerika. “Het zou naïef zijn om te denken dat ze niet precies dit scenario hebben uitgespeeld.”

Sancties zijn enkele van de krachtigste instrumenten die de Verenigde Staten en Europese landen hebben om het gedrag te beïnvloeden van landen die ze niet als bondgenoten beschouwen. Vooral de Verenigde Staten kunnen sancties als diplomatiek instrument gebruiken, omdat de dollar de reservevaluta van de wereld is en wereldwijd wordt gebruikt voor betalingen. Maar Amerikaanse overheidsfunctionarissen zijn zich steeds meer bewust van het potentieel voor cryptocurrencies om de impact van sancties te verminderen en voeren hun controle op digitale activa op.


Banken spelen een belangrijke rol bij de handhaving van sancties

Om sancties toe te passen, maakt de overheid een lijst van mensen en bedrijven waar haar burgers geen handel mee mogen drijven. Iedereen die betrapt wordt op het omgaan met een lid van de lijst, riskeert zware boetes. Maar de echte sleutel tot elk effectief sanctieprogramma is het wereldwijde financiële systeem. Banken over de hele wereld spelen een belangrijke rol bij de handhaving: ze zien waar geld vandaan komt en waar het gebonden is, en antiwitwaswetten verplichten hen om transacties met gesanctioneerde entiteiten te blokkeren en aan de autoriteiten te rapporteren wat ze zien. Maar als banken de ogen en oren zijn van regeringen, dan kan de cryptosector deze handhaving wel eens flink bemoeilijken.

Banken moeten zich houden aan hele strenge Know-Your-Customer-regels. Maar exchanges en andere crypto platforms zijn lang niet zo goed in het volgen van de transacties van hun klanten, ook al zou dit eigenlijk wel moeten. In oktober waarschuwde het Amerikaanse ministerie van Financiën dat cryptocurrencies een steeds grotere bedreiging vormden voor het Amerikaanse sanctieprogramma en dat de Amerikaanse autoriteiten zichzelf moesten informeren over de technologie.

Mocht het ervoor kiezen om sancties te ontwijken, dan heeft Rusland meerdere cryptocurrency-gerelateerde mogelijkheden tot zijn beschikking, aldus experts. Het enige dat nodig is, is manieren vinden om te handelen zonder de dollar te gebruiken.


Wil jij Crypto verhandelen op één van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


Hoe kan Rusland cryptocurrencies gebruiken om sancties te ontwijken?

De Russische regering werkte al een tijd aan een eigen digitale valuta, een zogenaamde digitale roebel die het hoopt te gebruiken om rechtstreeks te handelen met andere landen die bereid zijn deze te accepteren zonder deze eerst in dollars om te zetten.

Hoewel cryptocurrency transacties worden vastgelegd op de onderliggende blockchain, waardoor ze transparant worden, kan nieuwe technologie die in Rusland is ontwikkeld, helpen de oorsprong van dergelijke transacties te maskeren. Dat zou bedrijven in staat stellen om zonder detectie handel te drijven met Russische bedrijven.

Dat cryptocurrencies daadwerkelijk een rol kunnen spelen tegen sancties is al bewezen. Iran en Noord-Korea behoren tot de landen die digitale valuta hebben gebruikt om de effecten van westerse sancties te verzachten. Ook heeft Noord-Korea ransomware gebruikt om cryptocurrency te stelen om zijn nucleaire programma te financieren, volgens een VN-rapport.

In oktober 2020 vertelden vertegenwoordigers van de Russische centrale bank aan een Moskouse krant dat de nieuwe “digitale roebel” het land minder afhankelijk zou maken van de Verenigde Staten en beter in staat zou zijn sancties te weerstaan. Het zou Russische bedrijven toestaan transacties buiten het internationale banksysteem uit te voeren met elk land dat bereid is om in digitale valuta te handelen.

Wel willende landen voor een dergelijke constructie zouden Iran en China kunnen zijn. China, die volgens de Wereldbank de grootste handelspartner van Rusland is in zowel import als export, heeft al zijn eigen digitale valuta gelanceerd. Ook beschreef de president van het land, Xi Jinping, de relatie met Rusland als ‘geweldig’.

De kans lijkt dus erg groot dat Rusland gebruik gaat maken van digitale valuta’s om westerse sancties af te zwakken.