Regulatie Nieuws

Rusland wil Amerikaanse dollarreserves vervangen door crypto

Terwijl Rusland doorgaat met het de-dollariseren, overweegt het ministerie van Buitenlandse Zaken (MFA Rusland) om zijn voorraad Amerikaanse dollar te vervangen. Dit wil het niet alleen doen met traditionele fiat-valuta’s, maar ook met digitale valuta.


Plannen van de Russische regering

Aleksandr Pankin, vice-minister van Buitenlandse Zaken van Rusland, zei in een interview met het persbureau Interfax dat het land plannen heeft om het aandeel van de Amerikaanse dollar reserves van Rusland en het gebruik ervan te verminderen.

De functionaris zei dat MFA Rusland de mogelijkheid niet uitsluit om de Amerikaanse dollar te vervangen door sommige digitale activa:

“Het is mogelijk om de Amerikaanse dollar op de lange termijn te vervangen door andere valuta’s. Zowel nationaal als regionaal, evenals enkele digitale assets.”

Pankin voegde eraan toe dat een vervanging flinke inspanningen van de overheid zou vereisen. Hieronder valt het opnieuw opbouwen van gevestigde samenwerkingsmodellen tussen rechtsgebieden en bedrijven. Evenals het creëren van nieuwe mechanismen voor nieuwe afwikkelingssystemen.

De functionaris merkte op dat de de-dollariseringscampagne van Rusland in overeenstemming is met de inspanningen van het land om uitdagingen als gevolg van sancties van de Amerikaanse regering te vermijden.

“Betalingen in Amerikaanse dollars gaan via Amerikaanse banken en een clearingsysteem. Hierdoor kan Washington alle transacties blokkeren die zij verdacht achten”. Aldus Pankin.


Rusland wil minder dollars

Rusland overweegt al enkele jaren het aandeel van de Amerikaanse dollar in zijn nationale fonds te verminderen. Het land wil aan de andere kant zijn bezit van de Chinese yuan drastisch vergroten. Daarnaast geven ze aan in goud te willen investeren.

De laatste opmerkingen van het ministerie van Buitenlandse Zaken laten zien dat Rusland ook kijkt naar de mogelijkheden van cryptocurrencies. Vorige week zei de Russische president Vladimir Poetin nog dat het een beetje vroeg was om crypto valuta’s te gebruiken voor het afwikkelen van oliehandel. De president erkende echter wel het potentieel van crypto om wereldwijd gemakkelijker geld over te maken.

 

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten