rusland
Regulatie

Rusland wil CBDC gebruiken voor handel met China

Rusland bevindt zich momenteel in de proeffase van zijn CBDC-ontwikkeling en zal het naar verwachting de ontwikkeling van zijn eigen digitale valuta begin volgend jaar voltooien.

Oorlog beperkt internationale handel voor Rusland

Rusland bevindt zich in de proeffase van de ontwikkeling van digitale valuta van de centrale bank (CBDC). Nieuwe rapporten geven aan dat het land zijn nationale digitale valuta zou kunnen gebruiken om de internationale handel te regelen.

Volgens een rapport van Reuters is Rusland van plan de digitale roebel volgend jaar te gebruiken voor transacties met China. De digitale roebel wordt momenteel getest voor verrekening met de banken en zal naar verwachting begin volgend jaar worden afgerond.

Sancties dwingen Rusland te kijken naar alternatieven

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft vorige week personen en twee in Rusland gevestigde bedrijven aan de sanctielijst toegevoegd. Door de sancties is Rusland actief op zoek naar alternatieve financiële routes en handelsregelingen. Dit komt door de toenemende sancties tegen Rusland vanuit het Westen in de nasleep van het aanhoudende conflict met Oekraïne.

Anatoly Aksakov, hoofd van de financiële commissie in het Russische lagerhuis, gaf onlangs toe dat de geopolitieke crisis de toegankelijkheid van Rusland tot de internationale handelsmarkt heeft beperkt. Dit is de reden waarom ze actief hebben gewerkt aan alternatieve betalingswijzen en handelsregelingen, en nationale digitale valuta lijkt op dit moment de eerste keuze te zijn. Hij zei:

“Het onderwerp van digitale financiële activa, de digitale roebel en cryptocurrencies neemt momenteel toe in de samenleving. Dit is omdat Westerse landen sancties opleggen en problemen veroorzaken voor bankoverschrijvingen, ook internationale geldoverdrachten.”

Rusland gaat de digitale roebel in 2024 implementeren

Rusland is toegetreden tot de groeiende lijst van landen die zich in de laatste fase van hun CBDC-ontwikkeling bevinden. Volgens de laatste update van de Bank of Russia zal het in 2024 beginnen met het verbinden van alle banken en kredietinstellingen met het digitale roebelplatform.

De rapporten over het gebruik van de digitale roebel voor onderlinge handelsafwikkelingen op de internationale handelsmarkt komen binnen een week na berichten die hintten op mogelijk cryptogebruik voor grensoverschrijdende betalingen.

Rusland heeft in 2020 een cryptowet aangenomen die het gebruik van cryptocurrencies als betaalmiddel verbiedt. Echter verbood de wet geen andere op crypto gerichte activiteiten, zoals mining en cryptohandel.

Met de opkomst van sancties en groeiende onzekerheid op de internationale handelsmarkt, heeft Rusland zijn nationale digitale valuta als ruilmiddel gebruikt om de dominantie van de Verenigde Staten op de internationale handelsmarkt te verzwakken.

Regulatie nieuws

SEC eist miljarden van Terraform Labs en Do Kwon na fraudezaak
Ripple gaat in beroep en wil $10 miljoen boete betalen aan de SEC
Crypto.com stelt lancering in Zuid-Korea uit na toezichtsproblemen
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?