Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Russisch ministerie wil Bitcoin-mining in specifieke gebieden legaliseren

Het voorstel heeft tot doel cryptomining als een commerciële activiteit te erkennen en belastingen op de gerealiseerde winsten in te voeren.


Ministerie van Economische Ontwikkeling geeft groen licht

Terwijl de Russische regering doorgaat met het uitwerken van een regelgevingsregime voor digitale activa, heeft een federaal ministerie een ander voorstel gedaan met betrekking tot de crypto-miningindustrie.

Het Russische ministerie van Economische Ontwikkeling heeft groen licht gegeven voor het concept van regulering van cryptomining. Het stelt voor miningactiviteiten toe te staan in gebieden met een duurzaam overschot aan elektriciteitsopwekking.

Als onderdeel van het voorstel stelde het ministerie voor om lagere tarieven in te voeren voor het opzetten van mining farms en datacenters in specifieke Russische gebieden. Ook wil het lagere energietarieven voor dergelijke faciliteiten aanbieden.

Het ministerie wil ook een limiet voor het stroomverbruik vaststellen voor mining door individuen. Het zou naar verluidt voorstellen om hogere energietarieven in te voeren voor hogere energie-uitgaven. Een drempelbedrag hiervoor moet de autoriteit nog bepalen, stelt het rapport.

Volgens het ministerie zouden de nieuw voorgestelde regels de risico’s van onvoldoende stroomvoorziening voor woningen, sociale voorzieningen en infrastructuur in andere regio’s van het land wegnemen.

Bovendien heeft het ministerie voorgesteld om cryptomining als een commerciële activiteit te erkennen en belastingen in te voeren op gerealiseerde winsten uit cryptocurrency-mining.

Het laatste voorstel komt te midden van de aanhoudende onzekerheid over crypto-regulering in Rusland. Verschillende delen van de regering worden het niet eens over hoe Bitcoin (BTC) moet worden gereguleerd.


Standpunt van de Centrale Bank van Rusland

In tegenstelling tot het Russische ministerie van Financiën heeft de Russische centrale bank er agressief op aangedrongen cryptotransacties te verbieden. De bank verwees daarbij naar de risico’s van beleggersbescherming.

Op 8 februari keurde de regering formeel het concept van cryptoregulering goed. De gouverneur van de Bank of Russia, Elvira Nabiullina, verklaarde vervolgens dat de bank het besluit van de staat niet steunde en zich zal blijven verzetten tegen de adoptie van cryptovaluta in Rusland.

De regering en de centrale bank verwachten naar verluidt tegen deze vrijdag een gezamenlijke crypto-reguleringswet in te dienen.

Enkele grote financiële instellingen in Rusland hebben onlangs het idee ondersteund om crypto in het land te reguleren. Anatoly Popov is plaatsvervangend voorzitter van de raad van bestuur van de Russische bankgigant Sber. Hij heeft de steun van het bedrijf uitgesproken om de sector te reguleren in plaats van deze te verbieden.

Hij zei het volgende:

“Ons standpunt valt samen met het standpunt van de overheid dat cryptocurrencies gereguleerd moeten worden, niet verboden. Er is effectieve regelgeving nodig die burgers en organisaties in staat stelt om op legale wijze cryptocurrency te verwerven. Er moet wel rekening gehouden worden met AML-mechanismen en belastingen.”

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten