Bank
Regulatie

Russische bank geeft eerste on-chain bankgarantie af voor Chinese Yuan

De Moscow Credit Bank heeft een bankgarantie uitgegeven in de Chinese Yuan op basis van blockchain-technologie. Hiermee zou dit het eerste financiële product van dit type in het land zijn. De bankgarantie heeft een waarde van meer dan 100 miljoen Chinese Yuan, wat momenteel neerkomt op bijna $145.000.

Gebruik gemaakt van Masterchain Blockchain-Platform

Naar verluidt is de transactie uitgevoerd via het Masterchain blockchain-platform, dat het Russische nationale blockchain-netwerk is dat opgericht is om digitale activa tussen deelnemers over te dragen.

De financiële instelling heeft hierbij benadrukt dat het voordeel van het uitvoeren van de transactie on-chain was, dat “de begunstigde niet hoefde te wachten op de papieren versie en geen apart verzoek aan de bank hoefde te doen om de authenticiteit van het uitgegeven document te bevestigen.”

Een bankgarantie is op zijn beurt een financiële zekerheid die aangeboden kan worden door een leningverstrekkende (financiële) instelling. Via een contractuele overeenkomst stemt een bank ermee in de financiële verantwoordelijkheid voor een specifieke transactie op zich te nemen als de klant zijn verplichtingen niet nakomt. Bankgaranties worden vaak gebruikt bij internationale handelstransacties om ervoor te zorgen dat de betaling wordt uitgevoerd of goederen worden geleverd zoals beloofd.

Kant-en-klare Bankgarantie

Op het Masterchain blockchain-platform wordt een kant-en-klare bankgarantie getoond, die door 3 partijen overeengekomen is. De bank heeft verklaard dat het document niet kan worden vervalst of verloren kan gaan. De bankgarantie is uitgedrukt in de Chinese valuta, omdat de contracten van de importeur gekoppeld zijn aan deze valuta. Als er een betaling onder de garantie wordt gedaan, ontvangt de begunstigde Russische Roebels tegen de wisselkoers die door de partijen is overeengekomen.

De directeur van de afdeling ‘International and Structured Finance’ van het Masterchain Blockchain-Platform, merkte het volgende op:

De meeste buitenlandse handelscontracten worden uitgevoerd in Chinese valuta en de vraag naar betalingen in Yuan neemt alleen maar toe. Dit is een logische stap voor de markt, hiervan gaan we de komende tijd meer voorbeelden zien. De beslissing zal vooral relevant zijn voor grote groepen bedrijven met veel dochterondernemingen die regelmatig en in grote hoeveelheden bankgaranties accepteren.

Consumentenpilot voor Russische CBDC

De Russische centrale bank is zich aan het voorbereiden voor op de lancering van de eerste consumentenpilot voor haar centrale bank digitale valuta (CBDC) op 1 april 2023, als onderdeel van de voortdurende crypto-ontwikkelingen in het land. Naar verluidt zullen ongeveer 13 lokale banken en handelaren digitale Roebel-transacties uitvoeren.

Oorspronkelijk was de CBDC-pilot gepland voor 2024, maar deze datum is vervroegd omdat de Russische centrale bank op zoek was naar SWIFT-alternatieven vanwege de westerse economische sancties. Het is nog niet bekend wat de resultaten van deze pilot zullen zijn.

Regulatie nieuws

Man in Taiwan beschuldigd van gokken op verkiezingen via crypto-wedplatform Polymarket
Ethereum koers schiet omhoog – SEC laat rechtszaak vallen
Mark Cuban: ‘Gary Gensler kan Joe Biden de verkiezingen kosten’
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen