Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Newsbit 01-03-2022 11:56 leestijd 2 - 2 min

Russische centrale bank: SWIFT-alternatief is gereed

De centrale bank van Rusland beweert dat haar alternatief voor het SWIFT-betalingsnetwerk gereed is. Ondanks dat is het onwaarschijnlijk dat er veel buitenlandse bedrijven zullen deelnemen.


Het Russische SWIFT netwerk is gereed

De Russische centrale bank beweert dat haar alternatief voor het SWIFT-netwerk klaar is. Hetdoor de Russische staat gecontroleerde mediaplatform ‘Tass’ meldde dat het Financial Message Transfer System van de Bank of Russia (SPFS) klaar is voor buitenlandse deelname.

Het is echter onwaarschijnlijk dat de ontwikkeling veel positieve impact zal hebben op Rusland en zijn falende economie. Behalve dat ze niet het bereik van SWIFT hebben, wordt de Russische regering over de hele wereld gezien als een kwaadwillend en oorlogslustig land. Grote bedrijven trekken zich daarom massaal terug uit het land.


Economische misère in Rusland

De aandelen van de grootste Russische bank, Sberbank, zijn met een ongelofelijke 74% gedaald, wat de grootste malaise is die het ooit heeft meegemaakt. De ECB merkt ook op dat de bank bijna failliet gaat. Het ondervindt aanzienlijke uitstroom van deposito’s, terwijl de Deutsche Boerse zei dat het de handel in Sberbank en verschillende andere Russische effecten zou opschorten.

Aandelen Sberbank crashen – Bron: London Stock Exchange

Ondertussen heeft de Russische roebel ook een enorme daling meegemaakt. Er wordt gevreesd dat dit tot hyperinflatie kan leiden, en in ieder geval is een sterke inflatietrend in de komende maanden vrijwel zeker.

Russische roebel crasht – Bron: Tradingview

Wil jij Crypto verhandelen op één van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


De economische pijn is nog maar net begonnen

De maatregelen die westerse landen nemen om Rusland te straffen zijn ongekend, net als hun effecten. Analisten denken dat het ergste van de impact pas in de komende weken en maanden te zien zal zijn.

Om de problemen te stoppen, heeft de Russische regering de rente verhoogd tot 20%. Ook heeft het de aandelenbeurs van Moskou gesloten tot 5 maart. Dit zal echter weinig positieve impact hebben. Het gewone Russische volk moet rekening houden met een enorme vermindering van hun koopkracht.

De VS willen ook niet dat Rusland de sancties ontloopt door crypto te gebruiken. Crypto-bedrijven hebben hun cryptodiensten in Rusland geblokkeerd of beperkt in opdracht van de Oekraïense vice-premier Mykhailo Fedorov. Binance heeft de accounts bevroren van degenen die door Rusland zijn gesanctioneerd, hoewel niet alle gebruikers.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten