Bitcoin Nieuws

Bitcoin Nieuws

Russische oligarchen wenden zich tot crypto om sancties te omzeilen

Russische oligarchen zijn op zoek naar activa om de sancties te omzeilen die hen te boven komen door de de invasie van Oekraïne.


Bitcoin boom in Moskou

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben sancties ooit opgelegd aan Rusland vanwege de invasie van Oekraïne. Rijke Russen wenden zich daardoor tot nieuwe technologieën om hun financiële bezittingen te behouden. Crypto valuta’s, zoals Bitcoin en Ethereum kunnen worden gezien als levensredders tijdens financiële en geopolitieke crises waarin het privévermogen in gevaar komt.

Voor degenen die dicht bij de Russische staat staan en persoonlijk het doelwit zijn van de westerse sancties, helpt crypto hen om te ontsnappen aan inbeslagnames van hun vermogen in het buitenland. Crypto houders hebben ervoor gezorgd dat hun sporen uitgewist zijn. Bitcoin is namelijk traceerbaar en transparant. Russische investeerders geven de voorkeur aan crypto’s zoals monero, die hun gebruikers anonimiteit bieden.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën merkte dinsdag in een verklaring op dat oligarchen familieleden hebben gebruikt om hun vermogen over te dragen en hun enorme rijkdom te verbergen.

”De 23 gecertificeerde Russische miljardairs hebben nog steeds een vermogen die geschat wordt op $343 miljard.”

Eerder deze maand schatte de Russische regering dat haar burgers $214 miljard aan crypto in hun bezit hadden. Onder deze houders bevinden zich de machtige fortuinen van Russische oligarchen. Hun gediversifieerde rijkdom (aandelen, onroerend goed) is dit jaar met $32 miljard afgenomen volgens de miljardairsindices samengesteld door Bloomberg.

Hoewel crypto met 8,5% is gedaald, heeft het veel beter standgehouden dan de Moscow Stock Exchange. Deze is in 2022 met 23% gedaald.


Wil jij Crypto verhandelen op één van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


Het belang van crypto

Neem Oleg Deripaska, de oprichter van Basic Element, een van Ruslands grootste industriële groepen. Deripaska is al twee jaar het doelwit van Amerikaanse sancties. Afgelopen oktober riep hij de Bank of Russia op om crypto te omarmen. Hij reageerde ontevreden toen het Federal Bureau of Investigation invallen deed in zijn eigendommen in New York en Washington.

Deripaska hoopte dat het wereldwijde succes van crypto investeerders van de dollar zou kunnen afleiden. Hij denkt zelfs dat het ertoe zou leiden dat de Verenigde Staten failliet zou gaan vanwege een gebrek aan kopers voor hun schulden. Dit zou resulteren in een crash van de Amerikaanse dollar. Op politiek niveau zou dit het vermogen van de VS om sancties op te leggen aanzienlijk belemmeren. Dit hangt namelijk af van het feit of de dollar de reservevaluta van de wereld is.

Iran en Noord-Korea hebben beide crypto gebruikt om westerse sancties te omzeilen. Een rapport van de Verenigde Naties ontdekte zelfs dat Noord-Korea zijn nucleaire programma financiert met crypto die is gestolen met ransomware.

De Russische regering creëert haar eigen elektronische valuta van de centrale bank, een digitale roebel. Dit doet het om rechtstreeks met andere landen te handelen zonder de transacties om te hoeven rekenen in dollars. China, de grootste handelspartner van Rusland, heeft ook een eigen digitale valuta van de centrale bank ontwikkeld.


Rusland nog altijd achterdochtig naar crypto

Rusland heeft slechts gedeeltelijk aan de verwachtingen van zijn oligarchen voldaan. Het heeft crypto’s niet toegestaan als betaalmiddel, zo blijkt uit een wetsvoorstel van de minister van Financiën dat eerder deze week werd gepresenteerd. Individuen kunnen maximaal $7.700 per jaar in Bitcoin investeren als ze slagen voor een test over hun kennis van crypto. Als ze falen, kunnen ze slechts $650 investeren in Bitcoin.

Deze regel zal waarschijnlijk worden omzeild, en niet alleen door oligarchen. Een groot deel van de Russische bevolking is geïnteresseerd in deze digitale munt.

In 2021 stond het land op de 18e plaats van de 154 wat betreft de acceptatie van crypto. In 2020 verdienden de Russen 600 miljoen dollar met hun investeringen in Bitcoin, net zoveel als de Fransen, maar ver achter de Amerikanen, die verdienden 4,1 miljard dollar. Zo bleek uit de jaarlijkse ranglijst van Chainalysis.

Bitcoin nieuws

7% van de Spanjaarden investeert en 40% heeft geïnvesteerd in crypto 7% van de Spanjaarden investeert en 40% heeft geïnvesteerd in crypto
Edward Moya: “Er komt een einde aan de correlatie tussen Bitcoin en aandelen” Edward Moya: “Er komt een einde aan de correlatie tussen Bitcoin en aandelen”
Bitcoin al 270 dagen zonder all-time high, hoe lang moeten we nog wachten? Bitcoin al 270 dagen zonder all-time high, hoe lang moeten we nog wachten?
Meer nieuws

Meest gelezen

Is er een nieuwe Crypto bull markt in de maak? Is er een nieuwe Crypto bull markt in de maak?
Is er een recessie op komst in Amerika? Is er een recessie op komst in Amerika?
Binance voegt Shiba Inu toe aan zijn Crypto kaart Binance voegt Shiba Inu toe aan zijn Crypto kaart
meer meest gelezen

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten