Regulatie Nieuws

Sam Bankman-Fried stelt herzien borgtochtpakket ‘tegen volgende week’ voor

Binnenkort zal de advocaat van crypto-ondernemer Sam Bankman-Fried (SBF), die momenteel betrokken is in de FTX-zaak, een herziening van het borgtochtpakket presenteren aan rechter Lewis Kaplan van het zuidelijke district van New York. Dit is een reactie op Kaplan’s kritiek op het gebruik van versleutelde berichten-apps en VPN-diensten door SBF terwijl hij op borgtocht vrij was.

Dicht bij een oplossing

Na juridische procedures met betrekking tot de ineenstorting van FTX, moest SBF een borgsom van $250 miljoen betalen om mogelijke gevangenisstraf te ontlopen. Tijdens zijn periode van borgtocht gebruikte de ondernemer Signal, een berichtenservice met end-to-end encryptie, om contact te houden met voormalige FTX- en Alameda-collega’s.

Echter, nadat rechter Kaplan opdroeg dat SBF dergelijke apps niet mocht gebruiken en dreigde om zijn borgtochtprivileges in te trekken als hij de wet overtrad, heeft de advocaat van Bankman-Fried, Christian R. Everdell, op 18 maart onthuld dat SBF en de federale aanklagers “ijverig hebben gewerkt om overeenstemming te bereiken over een reeks specifieke borgtochtvoorwaarden die tegemoet zullen komen aan de zorgen van de regering en de rechtbank”, aldus Bloomberg. In de brief verklaarde Everdell:

Wij denken dat we dicht bij een oplossing zijn en verwachten dat we de rechtbank volgende week een voorstel voor een bevel kunnen presenteren waarin deze voorwaarden worden geschetst.

Maximaal 115 jaar gevangenisstraf

Tot op heden handhaaft SBF zijn onschuld in de claims tegen de verduistering van fondsen van FTX-gebruikers. De ondernemer kan echter tot maximaal 115 jaar gevangenisstraf krijgen als hij hier wel schuldig aan wordt bevonden. In totaal wordt hij aangeklaagd voor het uitvoeren van mogelijk 8 misdaden. Of hij hier voor wordt gestraft is nog onbekend, gezien het feit dat zijn proces pas in oktober zal starten.

Ondertussen wordt FTX volledig geherstructureerd. Tijdens dit proces onthulden de huidige beheerders dat FTX en de voormalige topman van Alameda Research $3,2 miljard aan betalingen en leningen ontvingen van aan FTX gelieerde entiteiten. Van de partij ontving Bankman-Fried naar verluidt verreweg het grootste deel van deze fondsen: circa $ 2,2 miljard.

Regulatie nieuws

Deep-dive: De instorting van banken en de gevolgen voor crypto
Deep Dive: Was er fraude in het spel bij het faillissement van Celsius?
SVB Financial Group vraagt faillissement Chapter 11 aan
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers van 1,5 miljoen dollar in aantocht?
Parabolische rally voor Bitcoin aanstaande?
Reddit-gebruiker organiseert bankrun op 1 april