Sam Bankman Fried (SBF)
Regulatie

SBF wil documenten van oude advocatenkantoor FTX/Alameda dagvaarden om te gebruiken in zijn verdediging

Sam Bankman-Fried (SBF) heeft een verzoek ingediend om documenten op te vragen van het advocatenkantoor Fenwick & West. Dit advocatenkantoor heeft als externe adviseur opgetreden voor FTX, Alameda Research en SBF zelf, vanaf de vroege stadia van hun ontwikkeling tot aan het faillissement van FTX. Het juridische team van SBF is van plan om deze documenten te gebruiken als onderdeel van zijn verdediging in de strafzaak waarin hij dertien aanklachten tegen zich heeft lopen.

Geen documenten verstrekken zonder toestemming

Volgens een ingediend memorandum bij de United States District Court voor het zuidelijke district van New York heeft Fenwick verklaard dat het niet in staat is om de documenten te verstrekken zonder de toestemming van de FTX-debiteuren. Deze documenten bevatten advies en andere inhoud die door het bedrijf zijn geproduceerd.

Het memorandum vermeldt dat de documenten reeds in het bezit zijn van zowel de FTX-debiteuren als de overheid. FTX heeft naar verluidt in ten minste één geval afstand gedaan van alle claims van advocaat-cliënt-privilegebescherming met betrekking tot deze documenten. Hier werd het volgende aan toegevoegd:

De FTX-debiteuren hebben de regering volledige toegang gegeven tot haar documenten, zonder de noodzaak om dagvaardingen uit te vaardigen, en zijn zo verstrikt in het onderzoek van de regering dat ze moeten worden beschouwd als onderdeel van het ‘vervolgingsteam’ met het oog op de ontdekkingsverplichtingen van de regering.

Documenten verdeeld over 11 verzoeken

De documenten zijn verdeeld over 11 verzoeken die betrekking hebben op “kritieke onderwerpen die van belang zijn voor de voorbereiding van de verdediging”. Deze onderwerpen omvatten onder andere de oprichting van FTX, FTX US en Alameda, de financiële en juridische banden tussen deze organisaties, de oprichting van North Dimension en North Wireless Dimension, de relaties van de organisaties met Silvergate Bank, het bewaarbeleid van FTX met betrekking tot gegevens, liquiditeit en margeleningen, registratie als een gelddienstenbedrijf, en verschillende verklaringen afgelegd door de organisaties.

In het memorandum wordt verwezen naar Regel 16 en Regel 17 van de ‘Federal Rules of Criminal Procedure’, die betrekking hebben op de openbaarmaking van informatie die door de overheid wordt gebruikt in respectievelijk een proces en dagvaardingen. Ook wordt verwezen naar de Brady-beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof met betrekking tot de openbaarmaking van bewijsmateriaal.

SBF heeft zichzelf pleitig verklaard voor niet schuldig aan acht aanklachten, waarvoor hij mogelijk een gevangenisstraf van maximaal 115 jaar kan krijgen. Na zijn uitlevering uit de Bahama’s zijn er vijf extra aanklachten toegevoegd aan de oorspronkelijke acht. Later heeft hij geprobeerd om de meeste van deze aanklachten te laten seponeren.

Regulatie nieuws

Binance Baas Changpeng Zhao Vraagt Rechtbank om SEC-rechtszaak te Verwerpen
Sam Bankman-Fried veroorzaakte Bitcoin’s daling van 81% in 2021
Mount Gox trustee wijzigt de terugbetalingsdeadline naar oktober 2024
Meer nieuws

Meest gelezen

XRP-gemeenschap reageert massaal op tweet van Elon Musk
Zoveel geld zou je nu hebben als je in januari 2018 voor 1000 euro aan Ripple (XRP) had gekocht
XRP-advocaat gaat ‘grote aankondiging’ doen