Security Exchange Committee SEC. Independent agency of the United States federal government
Regulatie

SEC beslist binnen 1 week over laatste Bitcoin ETF

Jake Chervinksy, van Compound Finance, tweette vanmorgen over zijn pessimistische houding ten aanzien van de Wilshire Phoenix Bitcoin ETF-goedkeuring.

De SEC heeft verschillende eerdere ETF-toepassingen namelijk geweigerd. Dit deed de SEC mede doordat het grote zorgen heeft over marktmanipulatie. Het is dus niet erg waarschijnlijk dat deze aanvraag goedgekeurd gaat worden.


Waarschijnlijk geen Bitcoin ETF in 2020

Er is weinig hoop voor de goedkeuring van de SEC. Vooral omdat de Amerikaanse instantie elke andere ETF-applicatie die hen werd voorgelegd, heeft geweigerd. De SEC heeft tot woensdag 26 februari om een beslissing te nemen. Precies een week vanaf vandaag dus.

Het bureau heeft een reeks onderliggende zorgen geuit met betrekking tot de opkomende Bitcoin- en cryptocurrency-markten. Deze verklaring werd in januari 2018 openbaar gemaakt. Tot nu toe zijn geen van deze zorgen nog uitgekomen. Chervinksy gelooft dat de Wilshire Phoenix-toepassing echter vrijwel zeker zal worden geweigerd. De belangrijkste zorgen van de SEC zijn als volgt:

  1. Waardering. De SEC wil dat ETF’s meerdere beurzen volgen om de prijzen eerlijk te houden. Arbitragemogelijkheden voorkomen dat de waardering op een enkele beurs wordt gebaseerd.
  2. Liquiditeit. Hoewel de dagelijkse handelsvolumes van Bitcoin in de miljarden liggen, maakt de SEC zich nog steeds zorgen over de liquiditeit in Bitcoin-markten.
  3. Bewaring. Gelukkig zijn Bitcoin en crypto-bewaaroplossingen een stuk verbeterd sinds twee jaar geleden, toen de SEC hun verklaring aflegde. Dit punt zal waarschijnlijk dus geen groot probleem vormen bij het maken van de beslissing.
  4. Arbitrage. Er zijn veel crypto-exchanges, maar het meeste volume is in het bezit van ongeveer tien gereguleerde/gerenommeerde exchanges. Een enkele uitschakeling van een exchange mag arbitrage niet voorkomen of de prijs beïnvloeden.
  5. Marktmanipulatie. De SEC is van mening dat Bitcoin hetzelfde risico loopt als andere beleggingscategorieën voor marktmanipulatie.

Als een Bitcoin ETF zou worden goedgekeurd, zou dit enorm bullish zijn

Toch is niet iedereen bij de SEC negatief over een Bitcoin ETF. Hester Pierce, een SEC-commissaris, uitte publiekelijk haar onenigheid met de SEC-weigeringen van eerdere Bitcoin ETF-aanvragen. Dit leverde haar de bijnaam “Crypto Mom” op en maakte haar populair bij crypto-investeerders.

Een andere SEC-commissaris, Robert J. Jackson Jr., staat ook positief tegenover een Bitcoin ETF. Hij heeft één voorwaarde: de ETF voldoet aan de normen die zijn vastgesteld door het agentschap.

Als het Wilshire Phoenix-voorstel voldoet aan de richtlijnen van de SEC en in staat is goedkeuring te krijgen als de eerste Bitcoin ETF, zou het extreem bullish zijn voor Bitcoin en de algehele cryptomarkt.

Dit Bitcoin nieuws zou institutionele beleggers een manier bieden om Bitcoin in een gereguleerde setting te verhandelen. Dit, gecombineerd met het recente Bitcoin golden cross, zou kunnen leiden tot een aanzienlijke piek in de Bitcoin-prijs.

Afgaande op de recente ontkenningen van de SEC moeten we hier voorlopig nog maar niet vanuit gaan.