Coinbase, COIN
Regulatie

SEC klaagt ook Coinbase aan voor overtreding van Amerikaanse effectenregels

Coinbase, een crypto-exchange gevestigd in New York, is door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voor de rechter gedaagd wegens het aanbieden van niet-geregistreerde effecten.

Omzeilen van openbaarmakingsregeling

Volgens de SEC heeft Coinbase zich nooit officieel als makelaar, nationale effectenbeurs of als clearingbureau geregistreerd. Hierdoor zouden ze simpelweg in de Verenigde Staten (VS) de openbaarmakingsregeling voor effectenmarkten kunnen omzeilen.

De SEC beweerde tevens dat ze verschillende tokens aanboden op hun crypto-platform, waaronder Solana (SOL), Cardano (ADA), Polygon (MATIC) Filecoin (FIL), Sandbox, Axie Infinity, Chiliz (CHZ), FLOW, ICP, NEAR, VGX, DASH, en NEXO kwalificeren als effecten. De SEC bevestigde de rechtszaak via een Twitter-bericht.

Ook staking-programma van Coinbase mogelijk een effect

Volgens de ingediende rechtszaak heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission beweerd dat Coinbase, sinds 2019, opereert als een niet-geregistreerde effectenmakelaar, bijna 2 jaar voor de beursintroductie (IPO) in april 2021.

Verder werd in de rechtszaak gesteld dat het staking-programma van Coinbase 5 stapelbare crypto-activa omvat, waardoor het programma feitelijk een investeringscontract en dus een effect is. Coinbase heeft reeds een conflict gehad met de SEC over het staking-programma en heeft beweerd dat hun staking-producten niet als effecten moeten worden beschouwd. In tegenstelling hiermee heeft Kraken een schikking getroffen met de SEC en hun staking-diensten in de VS stopgezet.

Tijdens een toespraak over de recente rechtszaak tegen Coinbase merkte SEC-voorzitter Gary Gensler op dat de crypto-exchange naar verluidt essentiële beschermingsmaatregelen voor haar klanten heeft veronachtzaamd, zoals fraude- en manipulatiepreventie, correcte openbaarmaking en bescherming tegen belangenconflicten.

Als gevolg van de rechtszaak-mededeling is de aandelenkoers van Coinbase al met zo’n 20% gedaald.

Coinbase werd een dag nadat de Securities and Exchange Commission (SEC) Binance had aangeklaagd wegens schending van de effectenwetgeving en het verwerven van fondsen van klanten, ook geconfronteerd met een rechtszaak van de SEC. Terwijl Binance werd beschuldigd van 13 overtredingen van verschillende effectenwetten, heeft de aanklacht tegen Coinbase als slot velen in de crypto-industrie verbaasd, vooral gezien het feit dat Coinbase een beursgenoteerd bedrijf is en ze bekend staan dat ze bereid zijn om samen te werken met de (lokale) overheid. Het is nog niet bekend wat de volgende stap precies zal zijn.

Regulatie nieuws

Taiwanese cryptobedrijven sluiten zich aan bij vereniging voor zelfregulering
Campagne-team van Biden onderzoekt mogelijkheden voor cryptodonaties
Britse NHS waarschuwt wetgevers voor verslavingsrisico’s van cryptohandel onder jongeren
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken