Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

SEC Nigeria: Crypto-verbod van Centrale Bank heeft markt verstoord

Volgens de voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC) van Nigeria, Lamido Yuguda, heeft het crypto-verbod van de Centrale Bank in het land voor aanzienlijke marktverstoringen gezorgd.


Crypto-regelgevingsplannen voor nu opgeschort

Afgelopen februari heeft de Centrale Bank van Nigeria een verbod gelegd op het exploiteren van crypto-exchanges in het land. Hierdoor werd effectief de handel in de crypto-munten verboden. Waar eerder beloofd werd dat er een regelgevend kader ontwikkeld zou worden speciaal voor de crypto-markt, is deze op dit moment onderbroken. Het is dan ook nog niet bekend wanneer deze er komt, mochten ze besluiten weer verder te gaan.

Volgens Yuguda zal deze opschorting van de regelgevingsplannen voor cryptocurrencies van kracht blijven totdat crypto exchanges bankrekeningen in het land beheren. Op deze manier wordt gegarandeerd dat zij aan de lokale regelgeving voldoen, ook op financieel gebied. Wanneer dit echter het geval is, zal de overheid van het land niet in de weg zitten bij een regelgevingskader. Ze zijn hiermee niet perse tegen cryptocurrencies, maar de transacties die hierbij komen kijken mag volgens de Nigeriaanse overheid niet via commerciële banken plaatsvinden. De oplossing ligt echter voor de hand; deze transacties kunnen lopen via de Centrale Bank van het land.


Handelen kan via peer-to-peer-netwerken

Op dit moment kunnen inwoners van Nigeria enkel en alleen handelen in cryptocurrencies via een peer-to-peer-netwerk. Dit is een netwerk van verschillende computers die in dit netwerk gelijkwaardig zijn, en diensten aan elkaar kunnen aanbieden. Theoretisch kunnen deze computers overal ter wereld staan en met elkaar verbonden zijn, mits er een actieve internetconnectie is. Door de aard van deze netwerken, wordt de prijs voor de digitale valuta’s op dergelijke netwerken vaak flink opgeschroefd.

Hiernaast heeft de vice president van Nigeria, Yemi Osinbajo, toezichthouders opgeroepen om een meer genuanceerde benadering te kiezen voor de regulatei van crypto en de achterliggende blockchain-technologie. Volgens Osinbajo zou cryptocurrency in de aankomende jaren wellicht de traditionele financiën kunnen uitdagen. Het is op dit moment nog te vroeg om te zeggen wat dit precies gaat betekenen voor de wereldwijde crypto- en financiënmarkten.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten