SEC
Regulatie

SEC pusht investeerders richting FTX en gevaarlijke crypto-producten

Cameron Winklevoss, de mede-oprichter van Gemini, is van mening dat het afwijzen van een Spot Bitcoin ETF door de Securities and Exchange Commission (SEC) een “regelrechte ramp” is voor Amerikaanse investeerders. Dit maakt volgens Winklevoss dat investeerders eerder bij partijen als FTX en andere gevaarlijke en ongereguleerde producten uitkomen.

Het is inmiddels tien jaar geleden dat Winklevoss namen zijn Gemini voor het eerst het verzoek voor een Spot Bitcoin ETF indiende bij de SEC.

Het falen van de SEC

De kritiek van Winklevoss op de SEC is niet mals. Volgens de mede-oprichter van Gemini faalt de SEC als toezichthouder om investeerders te beschermen. “Het feit dat de SEC de goedkeuring van deze producten al tien jaar weigert is een complete ramp voor Amerikaanse investeerders en laat zien dat de toezichthouder faalt”, aldus Winklevoss.

Met een Spot Bitcoin ETF waren investeerders volgens Winklevoss niet aanwegezen op “giftige” producten als de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). GBTC is het vlaggenschip van Grayscale, een beleggingsproduct waarmee investeerders indirect Bitcoin kunnen kopen.

Het probleem met GBTC is dat deze momenteel handelt met een gigantische korting op de marktwaarde van alle Bitcoin die in het fonds zitten en dat GBTC “astronomische” managementkosten hanteert voor het fonds.

Op dit moment hangt de waarde van GBTC ongeveer 30 procent onder de koerswaarde van Bitcoin. Investeerders die met GBTC dachten in Bitcoin te investeren zijn daardoor van een koude kermis thuisgekomen.

Raadselachtig

Als je dat soort zaken ziet, dan zou je kunnen stellen dat het inderdaad een raadsel is dat de SEC nog geen Spot Bitcoin ETF goedkeurde. Daarmee zouden investeerders immers een veilige optie hebben om in Bitcoin te investeren. Wat dat betreft is het te hopen dat de toezichthouder nu eens luistert en de Spot Bitcoin ETF goedkeurt.

Soms lijkt het erop alsof de Amerikaanse autoriteiten bang zijn om een Spot Bitcoin ETF toe te laten, vanwege het positieve effect wat dat op de koers zou kunnen hebben.

Als de Amerikaanse overheid een Spot Bitcoin ETF toelaat op de markt, dan is de kans op een later verbod namelijk gigantisch klein. Het is dan bijna niet meer mogelijk om Bitcoin te stoppen voor Amerika.

Zeker nu grote jongens als BlackRock en Fidelity meedoen in de race om een Spot Bitcoin ETF lijkt het een kwestie van tijd voordat het product op de Amerikaanse markt verkrijgbaar is. Dat zou weleens het moment kunnen zijn waarop Bitcoin echt doorbreekt op wereldwijde schaal.

Regulatie nieuws

Turkse regering dient ontwerpwetsvoorstel voor cryptovaluta in
De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Oklahoma voert nieuwe wetgeving in voor Blockchain en Digitale Activa
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten